BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYapı Kredi 2015 2. çeyrek finansallarını açıkladı----

Yapı Kredi 2015 2. çeyrek finansallarını açıkladı

Yapı Kredi 2015 2. çeyrek finansallarını açıkladı
30 Temmuz 2015 - 18:02 www.finansgundem.com

Yapı Kredi ilk yarıda akıllı büyümeye devam etti. Toplam aktif büyüklüğü yüzde 15 artışla 223.8 milyar TL’ye çıktı.

Yapı Kredi, yılın ilk yarısında toplam aktif büyüklüğünü 2014 yılsonuna göre yüzde 15 artırarak 223.8 milyar TL’ye çıkardı. Toplam gelirleri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 4 milyar 974 milyon TL’ye ulaştı. 2015 başından bu yana kredi ve mevduatta sektörün üzerinde bir büyüme performansı sergileyen Yapı Kredi’nin toplam kredi hacmi yüzde 14 artışla 142.8 milyar TL’ye, toplam mevduatı ise yüzde 17 artışla 126.1 milyar TL’ye ulaştı. Yapı Kredi, 2015 ilk yarı konsolide net kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artırarak 956 milyon TL olarak açıkladı.
           
KREDİ VE MEVDUATTA SEKTÖR ÜZERİNDE BÜYÜMEYE DEVAM
 
Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, uyguladıkları Akıllı Büyüme stratejisinin olumlu sonuçlarını alarak sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeye devam ettiklerini belirtti.
 
Yılın ilk yarısında başarılı bir performans sergilediklerini dile getiren Açıkalın, “Özellikle bireysel ihtiyaç ve KOBİ kredilerinde sektör ortalamalarının 10-15 puan üzerinde büyüme gösterdik. Kredilerde yıl sonuna kıyasla pazar payımızı artırarak yüzde 10,4 seviyesine ulaştık. Hem müşterilerimiz, hem de bankamız için katma değeri yüksek alanlara odaklandık. Böylece bireysel ihtiyaç kredilerinde yüzde 19 ile sektörün 15 puan üzerinde, KOBİ kredilerinde ise yüzde 18 ile sektörün 9 puan üzerinde büyüme gerçekleştirdik. Toplam mevduatta da sektörün 4 puan üzerinde bir performansla yüzde 17’lik artış gösterdik. Sermaye yeterlilik oranımız, güçlü kredi büyümesine rağmen, ihtiyatlı ve müşteri odaklı bilançomuz ve doğru aktif-pasif yönetimi sayesinde yüzde 14 seviyesinde sektör ortalamasına paralel olarak gerçekleşti” dedi.
Yılın ilk yarısında fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeye devam ettiklerini belirten Açıkalın, Nisan ayı sonunda 15 ülkeden 48 bankanın katılımıyla 1 milyar 450 milyon dolar sendikasyon kredisi sağladıklarını hatırlatarak, “Yapı Kredi böylece, Mayıs 2014’te sağladığı sendikasyon kredisini yüzde 110’un üzerinde yenileyerek, uluslararası piyasalarda sahip olduğu güveni yeniden teyit etmiş oldu” dedi.
 
HİZMET AĞIMIZ BÜYÜYOR, MÜŞTERİ TABANIMIZ GENİŞLİYOR
 
Yapı Kredi’nin büyüme stratejisinin gerektirdiği yatırımların önemli bölümünü ilk yarı itibarıyla tamamladıklarını belirten Açıkalın, şu bilgileri verdi: “Müşteri odaklı bankacılık anlayışımızla müşteri  tabanımızı büyütmeye ve dağıtım kanallarımızı genişletmeye devam ediyoruz. Aktif müşteri sayımız ilk altı ayda yaklaşık 358 bin artarak toplam aktif müşterimiz 10,9 milyona, toplam müşteri sayımız ise 21 milyona ulaştı. Hizmete giren yeni şube ve ATM’lerimizle bankacılık ağımızı da genişletmeyi sürdürüyoruz. 10 yeni şube açarak yılın ilk yarısını 1.013 şubeyle kapattık. Aynı zamanda ATM ağımıza 419 ATM ekledik ve 4.025 sayısına ulaştık. Yılbaşından bu yana Yapı Kredi ailesine 1.011 arkadaşımız katıldı ve çalışan sayımız 19.545 kişiye yükseldi.
 
Öte yandan müşteri odaklı yaklaşımımız ve ‘Hizmette Sınır Yoktur’ anlayışımız doğrultusunda mobil bankacılık başta olmak üzere tüm dijital kanallarımızı da geliştirip zenginleştirmeye devam ediyoruz. Bu kanalları kullanan müşteri sayımız da hızla artıyor.  İnternet şubemizi kullanan müşterilerimizin sayısı 5 milyon, mobil şube kanalımızı kullanan müşterilerimizin sayısı ise 1.5 milyonun üzerine çıktı. Ödüllü internet bankacılığımız ve öncü mobil bankacılık uygulamalarımızla müşterilerimizin her türlü bankacılık ihtiyacını istedikleri zaman, istedikleri yerden Yapı Kredi kalitesiyle yapabilmelerini sağlamaya devam edeceğiz.”
 
KREDİ KARTLARI, LEASİNG VE FAKTORİNG’DE PAZAR LİDERLİĞİ
 
Kredi kartlarında uzun soluklu liderliklerini sürdürdüklerini belirten Açıkalın, “Türkiye’nin ilk kredi kartı Worldcard ile 27 yıldır sektörde pazar lideriyiz. Worldcard ile bu dönemde kredi kartları alacak bakiyesinde yüzde 21,5, kredi kartı cirosunda yüzde 19,6, POS cirosunda yüzde 21 ve kart sayısında yüzde 18 ile pazar liderliğimizi sürdürüyoruz” dedi.
 
Yapı Kredi’nin kendi sektörlerinde öncü olan portföy, yatırım, leasing ve faktoring iştirakleriyle ülke ekonomisine katkı sağlayan güçlü bir finansal hizmet grubu olduğunun altını çizen Açıkalın, “Birinci çeyrek itibarıyla Yapı Kredi Faktoring toplam ciro bazında yüzde 19,4 ve Yapı Kredi Leasing yüzde 18,1 pazar payı ile liderliklerini sürdürüyor. Diğer taraftan Yapı Kredi Portföy, Fitch Ratings tarafından kendi kategorisinin en yüksek notu olan Highest Standards (tur) derecesini bir kez daha alarak gücünü teyit etti. Tüm bu başarılar, Akıllı Büyüme stratejimiz kapsamında özverili çalışmalarımızın ve attığımız adımların kalıcılığının ve sağlamlığının teyidi anlamına geliyor” diye konuştu.

Yapı Kredi’nin 30 Haziran 2015 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:
                         

Toplam aktifler:   223 milyar 800 milyon TL
Net Grup kârı: 956 milyon TL
Toplam krediler: 142 milyar 800 milyon TL
Toplam gelirler: 4 milyar 974 milyon TL
Toplam mevduat: 126 milyar 100 milyon TL
Faaliyet giderleri: 2 milyar 412 milyon TL
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tag31 Temmuz 2015 10:25

    Sermayedar/hissedar özkaynak karlılığına bakar, Yapı Kredi'de işler iyi gidiyor olsa özkaynak karlılığı bu seviyede gerçekleşmezdi, zaten basına verilen yukarıdaki yazıda da bu rakama yer verilmemiş. 4 büyük özel banka arasında Yapı Kredi karlılıkta açık ara 4.lüğe yerleşti.