BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkVatikan Bankası'nı kurtaracak gizemli isim!----

Vatikan Bankası'nı kurtaracak gizemli isim!

Vatikan Bankası'nı kurtaracak gizemli isim!
01 Eylül 2015 - 14:03 www.finansgundem.com

Bundan yaklaşık 3 yıl önce yolsuzluk skandallarıyla çalkalanan Vatikan, söz konusu olaydan bu yana İsviçreli uzman Rene Bruelhart’ın koruması altında

Vatikan’ın parasal konulardaki “James Bond”u olarak da nitelenen Bruelhart, Papa Francis’in ikametgahı ile yanyana bulunan çalışma ofisinde çalışıyor.

2012 yılının sonlarında Vatikan’da çalışmaya başlayan, gelişinin hemen ardından da kendisini, Vatikan Bankası’nda görev yapan bir rahibin karıştığı yolsuzluk olayının ortasında bulan Bruelhart, bir anlamda Vatikan’ın saygınlığını yeniden kazanmasına yardımcı oluyor. 43 yaşındaki avukat, özellikle yeni Papa Francis’in gelişiyle görevinin daha farklı bir boyuta büründüğünü, tüm kapıların kendisine açıldığını, politikacılardan özel sektör temsilcilerine kadar pek çok üst düzey kişiden yardım teklifleri aldığını söylüyor.

Zorlu süreç

Vatikan’ın “yolsuzlukların önlenmesinden sorumlu görevli” diye bilinen, Vatikan’ın Finansal Bilgi Merkezi’nin Başkanı Bruelhart, Vatikan Bankası’nın zor günler yaşadığını, pek çok iddia, suçlama ve skandalın ortasında kaldığını hatırlatarak, “Elbette bu tür skandalların bir daha olmayacağını söylemek zor. Ancak elimizde bununla ilgili bazı araçlar var. Sonuçta Vatikan olarak finansal piyasalarda da saygınlığımızı geri almak için uğraşıyoruz” ifadesini kullanıyor. Bir anlamda toplum tarafından sürekli eleştirilen bir kurumdan, Papa Francis döneminde uluslararası finans sisteminin en dürüst yeri olma yolunda zorlu bir süreci yönetiyor.

Önceki görevleri ve başarıları, onu “finans piyasalarının James Bond”u haline getirmiş. Liechtenstein’da “finansal bilgi alma bölümü” yöneticisi olan Bruelhart, Saddam Hüseyin yönetimi tarafından kaçırılan malvarlıklarını bulup, yeni Irak hükümetine teslim etmiş.  
 
Çok özel yöntemler...


Vatikan’ın James Bond’u, şimdilerde Vatikan’ın finansal operasyonlarını uluslararası otoritelerin de kabul edebileceği “kişiye özel kurallar” sayesinde yeniden düzenlemekle görevli. Bu konuda da doğrudan doğruya Papa Francis’e bizzat rapor veriyor. Gizemli bir kişilik olarak tanınan Bruelhart, bununla birlikte özel hobileri olup olmadığına ilişkin “özel” soruları yanıtlamıyor ve “sadece çalışmak” diyerek geçiştiriyor.

Katolik Hristiyan dünyanın merkezi olan Vatikan, gizli bankacılık faaliyetleri konusunda İtalyan hükümeti tarafından sürekli bir baskı altındaydı. İtalya, uluslararası şeffaflık ilkelerine uyum sağlayamadığı, bağımsız denetime açık olmadığı için Vatikan’ı sürekli uyarıyordu. İtalyan ve uluslararası makamlar, Vatikan bankasına yıllarca, vergi kaçırmadan para aklamaya kadar birçok yasadışı işin görüldüğü bir merkez olduğu kuşkusuyla yaklaştı. Hükümetler ve finansal kurumların baskısı altında kalan Papa 16. Benediktus 3 bin kadar hesabın kapatıldığı ve birçok uygulamanın reformdan geçirildiği kapsamlı değişiklikler yapmıştı. 2013’te Vatikan içindeki para makinelerinin bir kısmı da kapatılmıştı.
Vatikan Bankası’nın, dünya genelinde faaliyet gösteren dini tarikatlardan ve hayırseverlik kuruluşlarından oluşan 17 binden fazla müşterisi, 6 milyar euro kadar varlığı bulunduğu belirtiliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)