BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkVakıfbank'tan takipteki krediler için açıklama----

Vakıfbank'tan takipteki krediler için açıklama

Vakıfbank'tan takipteki krediler için açıklama
19 Ocak 2015 - 07:29 www.finansgundem.com

Vakıfbank Genel Müdürü Aydoğan, takibe dönüşüm oranında sektörden pozitif şekilde ayrıştıklarını belirtti

Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, 2009'da yüzde 5.86 olan takibe dönüşüm oranının, Eylül 2014'te yüzde 3.90 seviyesine kadar gerilediğini anlattı. Özel bankaların varlık satışı yapmalarına rağmen ilk 9 ayda takipteki kredilerinin yüzde 20.82 arttığını belirten Aydoğan, "Art niyetli ve asılsız haberlerle bankamız itibarının zedelenmesi Bankacılık Kanunu uyarınca suç teşkil ediyor. Bunu yapanlar da suç işliyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta kamu bankalarına yönelik haberler çıktı. Sizce bu bir algı operasyonu muydu?

Bakın, geçen yıl global ekonomideki belirsizlik nedeniyle kırılganlık ve oynaklığın arttığı bir dönemde Vakıfbank olarak başarılı bir yıl geçirdik. 2014 yılında Vakıfbank'ın sektörden pozitif şekilde ayrıştığı en önemli alanlardan biri, hiç şüphesiz ki, sorunlu kredilerde sağlanan iyileşmedir. Her yıl farklı alanlarda ciddi bir gelişme gösteriyoruz. 2013 yılının bizim için önemi şubeleşmeydi. 2013 yılı içinde 115 yeni şube açarak sadece banka değil, Türk bankacılık tarihinin rekorunu kırmıştık. 2014 yılının en önemli farkı ise sorunlu kredilerdeki azalmadır.

2014 yılında takibe dönüşüm oranınız hangi seviyede kapandı?

Son yıllara bakıldığında, Vakıfbank'ın aktif kalitesinde istikrarlı bir iyileşme olduğunu görülecektir. Bu iyileşme 2014 yılı içerisinde ivme kazandı. Rakamlarla ifade edersem; 2009 yılsonunda yüzde 5.86 olan takibe dönüşüm oranımız, Eylül 2014 verilerine göre yüzde 3.90 seviyesine kadar geriledi. 2014'ün son çeyreğinde sorunlu kredi tahsilatında göstermeye devam ettiğimiz yüksek performansın etkisiyle, yılsonu rakamlarında takibe dönüşüm oranımızın daha da düşük bir seviyede gerçekleşmesini bekliyorum. Özel bankalar tarafından yapılan aktiften silme ve varlık satışlarına rağmen sektörün takibe dönüşüm oranının artış gösterdiği bir yılda, Vakıfbank varlık satışı yapmadan takibe dönüşüm oranında ciddi bir iyileşme sağladı.

Kamu, aktiflerinden batıklarını silemiyor. Özellerle karşılaştırmak bu anlamda elmayla-armudu kıyaslamak anlamına mı geliyor?

Doğru... Biz, takip portföyümüzde bulunan kredilerimizi satamıyoruz, aktiften silemiyoruz. Özel bankalar ise bunu yapıyor. Eylül 2014 verilerine göre, sektörün yaklaşık 36 milyar TL takip rakamı vardı. Özel bankalar bugüne kadar yaklaşık 18 milyar TL varlık satışı gerçekleştirdi. Yani sektördeki mevcut takip rakamının yaklaşık yarısı kadar varlık satışı yapıldı. Bunu, göz önünde bulundurmadan takip rakamlarını karşılaştırmak doğru değil. Varlık satışları hesaba katıldığında, sektörün takibe dönüşüm oranı yüzde 4.31 seviyesinde. Finansallarımız üzerinde hiçbir ilave yük doğurmayan, önceki yıllardan beri takip portföyümüzde bulunan stok alacaklarımız dikkate alınarak hesaplama yapılırsa, aynı dönemde Vakıfbank'ın takibe dönüşüm oranı yüzde 3.30. Bu da Vakıfbank'ın sektör ortalamasının oldukça altında bir takibe dönüşüm oranına sahip olduğunu gösteriyor. Hal böyle iken, art niyetli ve asılsız haberlerle bankamız itibarının zedelenmesinin Bankacılık Kanunu uyarınca suç teşkil ettiğini, bunu yapanların da suç işlediğini ayrıca vurgulamak isterim.

HER 100 TL'YE 94 LİRA KARŞILIK

Sizin takipteki kredilerinizin artış oranı nedir?


2014'te sektörün takip rakamı yüzde 20.82 arttı. Satış rakamı da ilave edildiğinde, sektör takip rakamındaki artış yüzde 26.10. Aynı dönemde Vakıfbank'ın takip rakamındaki artış ise yüzde 10.75. Yakalamış olduğumuz bu başarıyı çok önemsiyorum.

Takipteki krediler aktifinizi veya kârlılığınızı bozuyor mu? Yani sizin için riskli mi?
Takipteki krediler için yüksek karşılık ayırmamıza rağmen sıkıntımız yok. Eylül 2014 dönemi itibarıyla sektörün takipteki krediler için ayırdığı karşılık oranı yüzde 72. Bankamızın karşılık oranı sektör ortalamasının 22 puan üzerinde, yani yüzde 94. Bu şu demek, takipteki her 100 TL için 94 TL karşılık ayırmışız. Bu oran, rakip bankalar arasındaki en yüksek orandır. Kârlılıktan ödün vermeden, muhafazakâr bir şekilde ihtiyatlı duruşumuzu en güçlü şekilde koruyoruz. Ülkemizin 2015 yılında beklediğimiz büyüme oranının 2014'e göre daha yüksek olması, aktif kalitesindeki iyileşmenin devam edeceği beklentisini kuvvetlendiriyor. Vakıfbank, yüksek nitelikli aktif yaratma yoluyla büyümeye, ekonomiye değer yaratmaya ve sorunlu alacaklarını azaltmaya devam edecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)