BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkVakıf Katılım ve Halk Katılım hızlandı----

Vakıf Katılım ve Halk Katılım hızlandı

Vakıf Katılım ve Halk Katılım hızlandı
29 Temmuz 2015 - 07:43 www.finansgundem.com

Ziraat Katılım’ın mayıs ayında faaliyete geçmesiyle kamu bankalarının katılım bankacılığı sektörüne girişi hızlandı

Kamu katılım bankacılığına hızlı giriş yaptı. Ziraat Katılım Bankası 29 Mayıs 2015’te faaliyete başlarken, Vakıf Katılım Bankası da gün sayıyor.

Vakıf Katılım için Suudi Arabistan’da yürütülen çalışmalarda kredi süreci tamamlandı. İslam Kalkınma Bankası’ndan katılım bankası kurulması için 300 milyon Euro’luk finansman sağlanırken, ilk şubenin birkaç ay içinde açılması hedefleniyor. BDDK, Vakıflar Genel Müdürlüğü öncülüğünde, 300 milyon dolar karşılığı TL sermayeli kurulacak bir Vakıf Katılım Bankası’na izin vermişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre katılım bankacılığı sektöründeki faaliyetlerde elde edilecek kârın bir kısmının restorasyon, hayır ve burslarda kullanılması planlanıyor.

Halk Bankası da sırada

Ziraat Katılım’ın 2015 sonuna kadar 20 şube hedefi olsa da bu rakamın aşılacağı belirtiliyor. Vakıf Katılım da faaliyete geçmesinin ardından bir yılın sonunda 15’e yakın şube açmayı planlıyor. Halkbank’ın da ilk yıl için hedefi 15-20 arasında şube. Halkbank, Aralık 2014 itibariyle başlayan katılım bankası kurulma sürecinin 2015 yılı 4. çeyreğinde tamamlanmasının öngörüldüğünü açıklamıştı. BDDK onayı ise Ocak 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Karara göre Kurul, ilgili mevzuat uyarınca kurucu ortaklar Halk Bankası, Halk Yatırım Menkul Değerler, Halk Portföy Yönetimi, Halk Finansal Kiralama ile Bileşim Alternatif Dağıtım Kanalları ve Ödeme Sistemleri tarafından Türkiye’de 1 milyar lira sermayeli katılım bankası kurulmasına izin verilmesini kararlaştırdı. Ancak bir miktar gecikme yaşanıyor. Bankadan edinilen bilgiler göre, katılım bankası kurulabilmesi için teknik sürecin tamamlanması gerekiyor. Yeni kurulacak katılım bankasının sermaye yapısının nasıl oluşturulacağına ilişkin değerlendirmeler tamamlanmadı. Ana sermayedar Hazine Müsteşarlığı olduğu için görüşmeler sürüyor. Halk Katılım’ın da yıl sonuna doğru faaliyete geçmesi ile birlikte önümüzdeki bir yıl içinde toplam 50’ye yakın yeni katılım bankası şubesi açılması bekleniyor.

KÖRFEZ’DEN FON AKIŞI HIZLANACAK

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de BDDK’ya başvurması ile birlikte Türkiye’deki katılım bankacılığı sektörüne yıl sonuna kadar 3 yeni kuruluş katılmış olacak. Kamu bankalarının katılım bankası kurmasının faizsiz finans sektöründe pastayı büyüteceği belirtiliyor. Kamu bankalarının sisteme girmesi ile birlikte Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden önemli miktarda fon akışının Türkiye’ye gelmesi sağlanırken, faiz hassasiyetine sahip daha fazla müşteriye de ulaşma imkanı sağlanacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)