BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürkiye, Demirbank'ı AİHM'de temyize taşıdı----

Türkiye, Demirbank'ı AİHM'de temyize taşıdı

Türkiye, Demirbank'ı AİHM'de temyize taşıdı
09 Aralık 2015 - 02:11 www.finansgundem.com

AİHM'nin, BDDK kararıyla Demirbank'ın TMSF'ye devri ve satılmasında Türkiye'yi haksız bulduğu karar için temyiz başvurusu yapıldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Cıngıllı Holding ve Sema Cıngıllıoğlu’nun 2000’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla Demirbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilip ardından da HSBC’ye satılmasıyla ilgili olarak 2006’da açtıkları davada haksız bulduğu Türkiye temyize başvurdu.

Güven Özalp'in Hürriyet'teki haberine göre, Türkiye’nin talebi hissedarların yargıya erişim hakkından yoksun bırakıldığı ve mülkiyet haklarının ihlal edildiği hükmüne varılan davanın AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan 17 yargıçlı Büyük Daire tarafından ele alınıp alınmayacağı 15 Aralık’ta açıklanacak.

AİHM, 21 Temmuz tarihli kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS), adil yargılanmaya ilişkin 6’ncı maddesinin ve Sözleşme’ye ek 1’inci Protokol’ün mülkiyet hakkına ilişkin 1’inci maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetmişti.

Panel, başvuruyu gerekçe göstermeksizin kabul etme ya da reddetme hakkına sahip. Büyük Daire, Ankara’nın itirazını reddederse karar nihai nitelik kazanacak. İtirazın kabul edilmesi halinde ise Büyük Daire’de ileri bir tarihte duruşma düzenlenerek tarafların tezleri bir kez daha dinlenecek ve nihai karar olası duruşmayı takip eden aylarda verilecek. 
AİHM, Türkiye’nin ihlaller nedeniyle ne kadar tazminat ödeyeceği konusunda kararını netleştirmemiş ve bunu daha sonra açıklayacağını duyurmuştu.
Cıngıllı Holding ve Sema Cıngıllıoğlu, AİHM başvurularında mahkeme masrafları da dâhil olmak üzere Türkiye’den toplam 744 milyon 350 bin Euro tazminat talebinde bulunmuştu. Tazminat konusu, davanın Büyük Daire tarafından ele alınıp alınmayacağı ve ele alınması halinde verilecek nihai kararla yakından ilgili olacak. Davanın Büyük Daire tarafından ele alınması halinde tazminat için nihai karar beklenecek. Büyük Daire’nin davayı tekrar görüşmeyi reddetmesi halinde ise 21 Temmuz kararı nihai nitelik kazanacağından tazminat miktarını belirleme süreci başlatılacak.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)