BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürkiye bankacılık sistemine övgü----

Türkiye bankacılık sistemine övgü

Türkiye bankacılık sistemine övgü
30 Ocak 2015 - 15:08 www.finansgundem.com

ING Grubu Finansal Piyasalar Strateji ve Araştırma Başkanı Christopher Turner, 2015’te Türkiye’nin yüzde 4 oranında büyümesini beklediğini açıkladı

ING Grubu Finansal Piyasalar Strateji ve Araştırma Başkanı Christopher Turner küresel piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi. 2015’te Dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülerini aktaran Turner, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye gibi cari açığı olan ülkeler açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtirken, bu gelişmenin uluslararası yatırımcıların dikkatinden kaçmayacağını söyledi. Turner, Merkez Bankası’nın enflasyonda düşüş beklentisi ile hemfikir olmakla birlikte yılsonu rakamının yüzde 6’nın üzerinde kalabileceğini ve Türkiye’nin 2015 yılında yüzde 4 civarında büyüme kaydedeceğini öngördüklerini belirtti.

ING Grubu Finansal Piyasalar Strateji ve Araştırma Başkanı Christopher Turner, küresel ekonomide öne çıkan gelişmeleri ve Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendirdi. Petrol fiyatlarındaki düşüşten FED faiz artırımı beklentisine kadar pek çok konuda öngörülerini açıklayan Christopher Turner 2015’te Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüyebileceği öngörüsünde bulundu.

Petrol fiyatlarında gerileme Türkiye’nin yararına

Türkiye’nin özellikle petrol fiyatlarının oldukça keskin düştüğü son dönemde dikkat çeken bir ülke olduğunu ifade eden Turner, petrol fiyatlarındaki gerileme eğiliminin Dünya genelinde dezenflasyon sürecini de beraberinde getirdiğini söyledi. Christopher Turner, “Petrol fiyatlarındaki gerileme eğilimi merkez bankalarının faizleri sert şekilde müdahalesine kolaylık sağladı. Yakın zamanda, bu kapsamda atılan önemli adımlardan biri Singapur’un faiz oranlarını indirmesiydi. Petrol fiyatlarının düşmesini Türkiye için de iyi bir haber olarak değerlendirebiliriz. 2014’ün ikinci yarısında çift basamaklı düzeylere yaklaşan enflasyon yılsonunda yüzde 8 civarına geriledi. Yılın ilk yarısında enflasyondaki iyiye gidiş eğitimi devam edeceğini söyleyebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) enflasyonla ilgili, piyasaya kıyasla iyimser daha bir tablo çiziyor. Merkez Bankası’nın tahmini 2015 sonunda, yüzde 5,5 ve 2016 yılında yüzde 5 olarak gerçekleşmesi yönünde. Enflasyonun düşeceği noktasında Merkez Bankası ile aynı görüşü paylaşıyoruz. Buna karşın yılsonu enflasyon oranının yüzde 6’yı aşabileceğini öngörüyoruz. Bu tahminimizin temelinde özellikle yılın ikinci yarısında merkez bankalarının politikalarının döviz kurunda yaratabileceği olası baskı ve petrol fiyatlarında meydana gelebilecek aksi yönde bir değişim ihtimali yer alıyor. Ayrıca, petrol fiyatlarının düşüşü yüksek cari açığı olan ülkeler için yararlı bir gelişme oldu. Cari açığın Türkiye ekonomisinin en hassas noktalarından biri olduğu göz önüne alındığında bu düzelmenin zor geçmesi beklenen 2015 yılında önemli olumlu sonuçlar getireceğine inanıyoruz” dedi.

2015’te Türkiye’deki büyüme geçen yıla oranla daha yüksek olur

2015’in tüm dünyada zor bir yıl olacağının altını çizen Christopher Turner, bunun en önemli sebebi olarak ABD Faiz oranlarının artmaya başlayacak olmasını gösterdi. FED’in küresel krizden bu yana olumlu işler yaptığını ve şeffaf bir politika izlediğini söyleyen Turner: “Parasal genişlemeden çıkış belirli bir takvim dahilinde sağlandı. Bu gelişmeler doğrultusunda ABD enflasyonu yılın ikinci çeyreğinden itibaren olası bir düzelme gösterecek ve eşzamanlı olarak FED faiz artırım sürecine Haziran-Eylül döneminde başlayacak” dedi.

Christopher Turner, Türkiye’nin 2015 yılındaki büyüme beklentisini ise şu şekilde değerlendirdi:

“Enflasyonda iyileşme ve bu paralelde Merkez Bankası’nın faizleri indirme eğilimi ile iç talep hareket kazanacaktır. Genel Seçim öncesinde tüketimin ve kamu yatırımlarının da hız kazanacağını öngörüyoruz. Bu göstergeler ışığında 2015’te Türkiye’nin yüzde 4 civarında büyüyeceği beklentisi içindeyiz”.

Türkiye bankacılık sektörü açısından oldukça güçlü

Turner ayrıca, ABD’de faizlerin artmasının Türkiye ve gelişmekte olan diğer ülkelerde döviz kuru baskısına ve sermaye akışında zayıflamaya neden olabileceğini belirtti. Türkiye’nin kısa vadeli döviz akışına fazlasıyla bağlı ve jeopolitik açıdan riskler taşıyan bir ülke olduğuna dikkat çeken Turner, petrol fiyatlarının düşmesiyle daralan cari açığın Türkiye’nin finansman ihtiyacını aşağıya çekeğini ve Türkiye’nin mali açıdan ve özellikle bankacılık sektörü yönünden güçlü olduğunu belirtti.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)