BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk bankalarının kârı %20 artabilir!----

Türk bankalarının kârı %20 artabilir!

Türk bankalarının kârı %20 artabilir!
08 Ocak 2016 - 07:14 www.finansgundem.com

BDDK'nın bankalara gönderdiği tebliği inceleyen bankacılık uzmanları bu düzenlemenin ardından kârlarda büyük artış bekliyor

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BBDK) bankalara gönderdiği bir tebliğ ile gevşeme yönünde zemin yokladığı belirtildi.

Habertürk’te yer alan habere göre, konuya iki kaynağın verdiği bilgiye göre daha önce artırılan genel karşılık oranlarının düşürülmesi ve böylelikle bankaların kredi sağlama koşullarının kolaylaştırılması hakkında BDDK bankalara bir görüşlerini soran bir yazı gönderdi.

Bankacılık sektörünü takip eden bir uzman söz konusu yazının görüş yazısından çok bir gevşemeye işaret eden bir tebliğ niteliğinde olduğunu belirtti. Uzman düzenleme ile daha önce artırılan karşılıkların eski seviyelerine çekilmesinin söz konusu olduğunu ifade etti.
Daha önce Türkiye Bankalar Birliği karşılıkların düşürülmesi ve risk ağırlıklarının azaltılması ile ilgili BDDK'ya hitaben bir öneri metni kaleme almıştı.
BDDK yetkilileri konuyla ilgili yorum yapmadı.

BDDK 2011 yılında başta tüketici, otomotiv ve konut kredilerinde karşılık oranını yüzde 4'e çıkarmıştı. 2013'te yapılan bir düzenleme ile tüketici kredileri tanımına kredi kartları ve kredili mevduat hesapları da eklenmiş, 31 Aralık 2015'e kadar konut kredisi dışındaki tüketici kredileri de genel karşılık uygulamasına alınmıştı.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ise daha önce  verdiği bir özel söyleşide makro ihtiyati tedbirlerin devam edeceğini söylemişti. Akben, "Tüketicilerin aşırı borçlanmasını önleyici tedbirlerimize devam edeceğiz. Yapacağımız düzenlemeler, Basel kriterlerinin bankacılık sermaye yapısı üzerindeki etkisini minimize edecek tedbirler olacak. KOBİ tarafına ve ucuz kredilere ihtiyacımız var. Bunu yatırım bankaları sağlayabiliyor" diye konuşmuştu.
 
'BANKALARIN KÂRI YÜZDE 20 ARTAR'
 
Uzmanlar söz konusu düzenlemenin tüketici tarafına yeteri kadar yansımayacağı görüşünde. Mevduatın kredi karşılama oranının yüzde 135 olduğu bankacılık ortamında bankaların kredi sunmak için fon yaratması gerektiğini söyleyen bankacılık uzmanı bu gevşemenin tüketiciye yansımasının tespit edilmesinin zor olduğunu söyledi.

Söz konusu düzenlemelerin bankacılık sektörüne ise ciddi bir katkı sunması bekleniyor. Tebliğin detaylarını bilen bankacılık uzmanı bu düzenlemenin bankaların karına yüzde 20'ye varan bir katkı sunabileceğini ifade etti. Bu düzenlemelerin özellikle tüketici kredileri ağırlıklı portföyü bulunan bankalara avantaj sağlanması bekleniyor.

TEB Yatırım, daha düşük karşılık oranları yeni verilecek tüketici kredilerine uygulanır ise tüm bankaların özsermaye karlılıklarının yıllık ortalama 0,3 puan iyileşeceğini tahmin ettiğini açıkladı.  
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)