BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkŞekerbank ve Baymak'tan işbirliği----

Şekerbank ve Baymak'tan işbirliği

Şekerbank ve Baymak'tan işbirliği
05 Ağustos 2015 - 10:39 www.finansgundem.com

Enerji tasarrufu için çalışan Şekerbank, Baymak'la anlaştı ve enerji üretimine katkı sağlayacak

Enerji verimliliği yatırımlarını yaygınlaştırmak amacıyla geliştirdiği EKOkredi ile bugüne kadar 69 bini aşkın kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştıran Şekerbank ve ısıtma-soğutma sistemlerinin öncü firması Baymak işbirliğiyle konut ve işyerleri, güneş enerjisinden elektrik üretecek. 

İşbirliği kapsamında, 2017 sonuna kadar 50 milyon TL finansman desteği sağlanması ve orta büyüklükteki 3 kentin yıllık elektrik tüketimine tekabül eden 30 megavatlık güneş enerjisi üretecek sistemin kurulumu hedefleniyor. 

Baymak’ın 6 yıl gibi kısa bir sürede elektrik faturalarını sonlandıracak teknolojik altyapıya sahip güneş panelleri kurulumu için Şekerbank’ın masrafsız olarak sunduğu EKOkredi ürünü ile 60 aya varan vade ve yüzde 1’in altındaki faiz oranlarından faydalanmak mümkün olacak.

Şekerbank ve Baymak, Türkiye’nin en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda bir ilki gerçekleştirmek üzere bir araya geldi. 

Enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı konusunda Türkiye’de bir ilk olan EKOkredi ürünü ile bireysel, KOBİ, esnaf ve çiftçiye bugüne kadar yaklaşık 613 milyon TL finansman desteği sağlayan Şekerbank ve ısıtma-soğutma sistemlerinin öncü firması Baymak işbirliğiyle konut ve işyerleri, uygun finansman imkânları ile güneş enerjisinden elektrik üretebilecek. 

Güneş enerjisi sistemlerine geçiş yapmak isteyen apartman/site yöneticileri, müstakil konut sahibi bireysel müşteriler ve özellikle turizm yörelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmeler, Baymak’ın güneşten elektrik üreten 7 farklı paketinden birini, EKOkredi ile masrafsız olarak 60 aya varan vade ve yüzde 1’in altındaki faiz oranlarıyla edinebiliyorlar. İşbirliği kapsamında, anahtar teslim kurulum hizmetinin de kredilendirilmesi sağlanıyor. 

Şekerbank ve Baymak, güneş enerjisi sistemlerini yaygınlaştırmak amacıyla Gaziantep, Fethiye, Antalya, Manavgat, İzmir, Kuşadası, Marmaris, Bodrum, Alanya ve Kayseri olmak üzere yıl sonuna kadar 10 ayrı noktada tanıtım toplantıları düzenleyecek. 

30 MW’lık enerji üretecek sistemler, 3 kentin yıllık elektrik tüketimine bedel
Dünya üzerinde bulunduğu yer itibarıyla güneş kuşağı olarak adlandırılan ve güneş enerjisinden en iyi faydalanabilen bölgelerden birinde bulunan Türkiye’de, 2017 sonuna kadar 100 megavata ulaşması beklenen çatı üstü fotovoltaik (PV) kurulumunun yüzde 30’unun Baymak tarafından hayata geçirilmesi hedefleniyor. 

Şekerbank tarafından 50 milyon TL finansman desteği sağlanması öngörülen işbirliği kapsamında 2017’ye kadar üretilecek 30 megavatlık elektrik ile orta büyüklükteki 3 kentin yıllık elektrik tüketimi kadar enerji, güneşten sağlanmış olacak. 

İşbirliğinin tanıtım toplantısı, Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk ve Baymak Genel Müdürü Ender Çolak’ın ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Ender Çolak: “Sistem 6 yıl sonra yatırıma dönüşecek”

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, toplantıda yaptığı konuşmada, güneşten elektrik üreten fotovaoltaik sistemin, ülkenin güney bölgelerinde kurulum gücüne bağlı olarak 6 yıl, kuzey bölgelerinde ise 7,5 yılda kendi kendini ödeyen yatırıma dönüşmesinin beklendiğini vurguladı. Solar kurulumun zamanla elektriği bedelsiz edinmeye, hatta tüketilenden fazlasını satabilmeye imkan tanıdığına dikkati çeken Çolak, şunları kaydetti:

“Türkiye, 2.460 saat güneşlenme süresi ve yıllık ortalama 1.311 kilovat saat (kWh/m2) güneş ışınımı ile güneş açısından çok zengin bir ülkedir, potansiyeli 500 GW’ı aşmaktadır. Yapılan ölçümler, bir ailenin ortalama 3 kW'lık bir sistem kullandığını göstermektedir. Bu enerjiyi elde etmek için kurulacak sistem ile güneşten yaklaşık 6,5 megavat saat (MWh) üretim yapılacak ve ortalama 6 yılda bu sistem kendini amorti edecektir. Dolayısıyla 3 kW’lık sistemi evine kuran bir aile, kalan 24 yıl boyunca bedava elektrik kullanacak ve tüketiminden artanı devlete satabilecektir. 
Baymak olarak, bu sistemi hem bayilerimize hem de proje ortaklarımıza daha iyi anlatabilmek için fabrikamıza 10 kW’lik bir PV sistemi kurduk. Bu sistem sayesinde 4 adet üretim bandımızın elektrik tüketiminin yüzde 80’i güneş enerjisinden karşılanmaktadır. Eş zamanlı olarak bayi eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Eğitimlere kısa zamanda 110 kişi katılım sağladı. Bu kapsamda, sahada uygulama yapacak olan bayiler konu ile ilgili detaylı olarak bilgilendirildi. İzmir, Manisa, Aydın, Antalya, Adana, Konya, Kayseri ve Ankara’nın da aralarında bulunduğu 23 ilden gelen katılımcılar, güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretme sürecine canlı tanık oldular.”

“2017’ye kadar kurulumların yüzde 30’unu biz gerçekleştireceğiz”

Baymak olarak Türkiye’de çatı üstü kurulumunu en yaygın yapan firma olduklarını belirten Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2017 yılına kadar 100 MW olması öngörülen çatı üstü kurulumlarının yüzde 30’unu, yani 30 MW’ını Baymak olarak kurmayı hedefliyoruz. Temelde hedefimiz KOBİ’ler, apartmanlar ve villalar. 6 yılı aşkın süredir güneş enerji sistemleri alanında sıkı bir çalışma içindeyiz. Çalışmalarımızın sonunda tüketicimize piyasada olmayan 7 farklı paket ve Şekerbank gibi güvenilir bir finansman desteğiyle çok uygun krediler sunduk. Amacımız, Türkiye gibi bu sisteme en kolay cevap verebilecek iklimde, yakıt girdisi olmayan, maliyeti düşük, alışılagelmiş enerjiye göre avantajlı güneş enerjisinin kullanımını artırmaktır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin sürdürülebilir olması için bir finansman modeli ile desteklenmesi gerekir. Baymak olarak biz de Türkiye’nin konusunda lider ve bu alanda yaptığı çalışmalar ile ilklere imza atmış markası Şekerbank ile işbirliği gerçekleştirdik.”
Gökhan Ertürk: “Güneş enerjisi kullanımını işyerleri ve hanelerde yaygınlaştıracağız”
Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk de, Türkiye’nin tükettiği enerjinin yüzde 73’ünü ithal ettiğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının kaynak çeşitliliğinin sağlanabilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Şekerbank’ın sürdürülebilir kalkınma stratejisi doğrultusunda, hem doğayı korumak hem de tasarrufu teşvik etmek amacıyla geliştirdiği EKOkredi ile bu alanda yapılan yatırımları uygun koşullarda finanse etmeye devam edeceğini belirten Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye, dünya üzerinde bulunduğu yer itibarıyla güneş kuşağı olarak adlandırılan ve güneş enerjisinden en iyi faydalanabilen bölgelerden birinde bulunuyor. Kuruluşumuzdan gelen sürdürülebilir kalkınma bankacılığı misyonu doğrultusunda ülkemizdeki bu büyük potansiyele olan inancımızla, Baymak gibi alanında uzman ve marka değeri yüksek bir kurumla işbirliğine gittik. Amacımız, güneş enerjisi kullanımını işyerlerinde ve hanelerde yaygınlaştırarak bu potansiyelin değerlendirilmesini sağlamak.”

“EKOkredi ile 69 bini aşkın kişi enerji tasarrufu ile tanıştı”

Enerji tasarrufunu yaygınlaştırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine destek olmak için 2009’da Türkiye’de bir ilk olan EKOkredi ürününü geliştirdiklerini ifade eden Ertürk, EKOkredi ile bugüne kadar 69 bini aşkın kişiyi enerji verimliliği ile tanıştırdıklarını ve yaklaşık 613 milyon TL finansman desteği sağladıklarını kaydetti. Ertürk, EKOkredi ile sadece yalıtım için değil, güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerinden atık arıtma ve atık yönetimine, doğal gaz dönüşümünden A sınıfı elektrikli cihazlara, verimli ısıtma/soğutmadan verimli aydınlatma sistemlerine, modern sulama ekipmanlarına her türlü enerji verimliliği yatırımını uygun koşullarda finanse ettiklerini söyledi. 

Ertürk, sağlanan uygun finansman desteği sayesinde bugüne kadar 95 bine yakın konutun yalıtımı ile 177 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu veya elektrik cinsinden 18,7 milyar kWh enerji tasarrufu elde edildiğini belirtti. Ertürk, ayrıca EKOkredi ile hayata geçen projeler ile toplamda 4 milyon ton karbondioksit salınımının engellenmesinin sağlandığını kaydetti. 

Enerji verimliliği alanında yürüttükleri tabana yaygın bankacılığın uluslararası finans kuruluşlarınca da ilgi gördüğünü vurgulayan Ertürk, bugüne kadar yaklaşık 500 milyon TL tutarında enerji verimliliğine özel yurt dışı kaynak edindiklerini söyledi.

“420 liradan başlayan taksitlerle güneş enerjisi kredisi veriyoruz”
Gökhan Ertürk, Baymak ile yenilenebilir enerji alanında yaptıkları işbirliği kapsamında apartman/site yöneticileri, bireysel müşteriler ve işletmelere masrafsız olarak 60 aya varan vadelerle güneş enerjisi kredisi sunduklarını ifade ederek, 4 kişilik bir ailenin ihtiyacını karşılayabilen 3 kWh’lik elektrik üreten güneş panellerine 60 ay vadede 420 liradan başlayan taksitlerle sahip olunabildiğini söyledi. 

“3.300 konut ve işyerini güneş enerjisiyle tanıştıracağız”

Küçük ve orta ölçekli turizm işletmeleri başta olmak üzere, fabrika, depo, benzin istasyonları, üretim çiftlikleri çatıları ve otopark çatılarının elektrik üreten güneş panelleri için en uygun sahalar olduğunu vurgulayan Ertürk, şunları kaydetti: 

“Türkiye genelindeki 300’ü aşkın şubemiz ve 1.000’e yakın Baymak bayisi ile 2017 yılına kadar 3.300 konut ve işyerini enerji sistemleriyle tanıştırmayı, 50 milyon TL finansman sağlamayı ve 30 MW’lik güneş enerjisi sistemi kurulumu hedefliyoruz. Böylece, her yıl elde edilecek 65.7 milyon kWh enerji tasarrufu sayesinde, kurulacak sistemler belli bir süre sonra yatırım bedelini karşılayacak, aile ve işletmeler elektrik faturasına veda ederek temiz enerji kullanabilecekler.”
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)