BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHüseyin Aydın'dan Merkez yorumu!----

Hüseyin Aydın'dan Merkez yorumu!

Hüseyin Aydın'dan Merkez yorumu!
17 Nisan 2015 - 06:48 www.finansgundem.com

Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların yabancı para geliri olmayana yabancı para kredisi vermediğini belirtti

Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, gündemdeki gelişmeleri CNBC-e ekranlarında değerlendirdi.

Aydın dolardaki yükselişle ilgili olarak şunları söyledi:

"Rezerv paralar arasındaki fiyat farklılaşmasının sonucunu görüyoruz. Rezerv biriktirenler dolar talep ediyor. Türkiye'nin makro dengeleri sağlam. Cari açık aşağı yönlü, enflasyonun yönü aşağı, bankalar kredi verme iştahına sahip, girişimci gücü yüksek. Bu ülkeye yatırım yapmak süregelen bir şey olacaktır. Zaman zaman iniş çıkış olur. Dünyada olanın Türkiye'de de olması normal. Kurun seviyesi önemli ama bundan ziyade stabil olması daha önemli. ABD'de ilk çeyrek verilerine bakınca olumlu sinyaller gelmiyor. Faiz artırımının çok yakın zamanda olmayacağı savını güçlendiriyor. Böyle olduğu zaman yukarı yönlü bir hareket beklemiyorum."

MB GEREKEN ÖNLEMLERİ ALIR

Aydın şöyle devam etti:

"Merkez Bankası dolar likiditesinde önlemler alabileceğini söyledi. Zorunlu karşılığa biraz daha artı prim vererek bankaların bu yönde olumlu etkilenmelerini temin edebileceğini ifade etti. MB gereken önlemleri alacaktır. Faizler yukarı yönlü olduğunda bankacılık sektörü bundan pozitif etkilenmiyor. Biz en çok parayı faizlerin aşağıda olduğu istikrarın olduğu dönemlerde elde ediyoruz. Faizler aşağı olursa çok iyi olur. Merkez Bankası bu tarihte aşağı yönlü hareket yapar mı, bir yorumda bulunamayacağım. Kredi maliyetlerini etkileyen unsur sadece MB faizinden ya da mevduattan ibaret değil.

ÖNLEMLERİN BİR BÖLÜMÜNDEN FERAGAT EDİLMELİ

Bir takım kamusal yükler var. Bunların zaman içinde peyder pey kaldırılması gerekir. İç talebi sınırlamak için getirilen önlemlerin bir bölümünde yumuşama istiyoruz. Türkiye'nin bilançosu iyi olmadıkça, bankalar da iyi olmaz. Aynı gemide olduğumuz için bizi kurtaracak önlem peşinde değiliz. Büyümeyi finanse eden sektör olarak konuşma hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Kamusal maliyetlerin ve iç talebi sınırlandırmaya yönelik önlemlerin bir bölümünden biraz feragat edilse sektörün katkısı artar. Kurdaki artışın enflasyona etkisi olacaktır. Yabancı para cinsinden işlem yapanlara etkisi olacaktır. Türk bankacılık sisteminin sermaye yeterlilik rasyosu son derece güçlü. Bu olumlu seyri finanse edecek bir konumdayız. Kârlılığımız da geçen senenin biraz üstünde olacak."

BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLÜ

Türk bankalarının kırılgan olduğuna yönelik eleştirileri değerlendiren Aydın, "Moody's'in açıklamasına cevap verdik. Biz zaten yabancı para geliri olmayana yabancı para kredisi vermiyoruz. Kur riski minimize edilmiş durumda. Türk bankacılık sektörü güçlü. Geçmişe kıyasla daha az kazanıyor sektör. Aldığımız krediler 100 milyar doların üzerinde, bunlar büyümeyi finanse edecek şeyler. Daha çok kredi verelim istiyoruz" dedi.

"Bizi tehdit eden unsur yok" diyen Aydın, "Sektörün öz kaynak kârlılığı tek haneli rakamlara yaklaştı. Bu konuda sektöre bir takım imkanlar sağlanırsa bundan büyük memnuniyet duyacağız" şeklinde görüş belirtti. Aydın, bankacılık sektörünün kredilerde yüzde 15-20, Ziraat Bankası'nın ise yüzde 25-26 aralığında büyüyeceğini söyledi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)