BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC'ye bir talip daha!----

HSBC'ye bir talip daha!

HSBC'ye bir talip daha!
29 Mayıs 2015 - 06:50 www.finansgundem.com

Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fibabanka’nın ardından Hollanda merkezli ING Bank’ın da HSBC Türkiye’ye talip olduğu öğrenildi

Türkiye’de ticari bankacılıktaki faaliyetlerinde küçülmeye gitmesinin ardından şimdi de bireysel bankacılık faaliyetlerini satmak isteyen İngiliz HSBC’ye talip olanlar adeta sıraya girdi. Fibabanka’nın sahibi Hüsnü Özyeğin’den sonra dün Sözcü Gazetesi’nin haberine göre Tekstilbank’ı satın alan Çinli ICBC’nin de HSBC ile görüşmelere başladığı iddia edildi. Hürriyet'in haberine göre, son olarak ise Hollanda merkezli ING Bank’ın daha rekabetçi olmak amacıyla Türkiye’deki operasyonlarını büyütmeye ve bu kapsamda da satışı gündemde olan HSBC Türkiye’ye talip olduğu öğrenildi. HSBC Türkiye ile ING Bank arasında çeşitli görüşmelerin yapıldığı ve 9 Haziran’da teklifin resmi olarak sunulacağı belirtiliyor. 2007 yılında Oyakbank’ı satın alarak Türkiye pazarına giren ING Bank’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, kısa bir süre önce ING Grubu yönetimi Türkiye’deki stratejilerini belirlemek üzere bir araya geldi. Bu görüşmeler sonucunda Türkiye pazarında daha güçlü rekabet etmek için satın alma yoluyla büyümeye karar verildi. Bu kapsamda HSBC Türkiye ile ilk temaslar kuruldu.

BREZİLYA’DAN ÇIKIYOR

Görüşmelere yakın kaynakların verdiği bilgiye göre HSBC Türkiye pazarından çıkmaya kararlı. ING Bank ile HSBC Türkiye’nin tüm operasyonlarının satışı için görüşülüyor. Bir süredir Türkiye’deki operasyonlarını satacağı konuşulan HSBC’den geçen hafta bankanın Brezilya birimi için satış dahil stratejik opsiyonların  değerlendirildiği yönünde bir açıklama geldi. HSBC CEO’su Stuart Gulliver, son olarak şubat ayında yaptığı açıklamada Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD’deki operasyonlarının gidişatının bankanın üst düzey yöneticileri tarafından iki haftada bir yapılan toplantılarda tartışıldığını ve elden çıkarılma ihtimallerinin olduğunu söylemişti.

KONSOLİDASYON BEKLENİYOR

Hükümetin son 1.5-2 yılda ekonominin soğutulması kapsamında iç tüketimin kısılmasına yönelik aldığı önlemler nedeniyle kârlılığı düşen bankacılık sektöründe çeşitli birleşme ve satın almalar bekleniyor. Sektör temsilcileri tarafından bir süredir dile getirilen birleşme ve satın alma operasyonlarında özellikle yabancı sermayeli bankaların el değiştirmesi olasılığı daha yüksek görülüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda anaha hissedarı İsrailli Bank Hapoalim olan Bank Pozitif’in de çeşitli görüşmeler yaptığı gündeme gelmişti. ING Bank Türkiye yönetimi HSBC Türkiye’nin satın alınmasıyla ilgili görüşmelere yönelik sorumuza “Spekülasyonlar ve söylentiler üzerine yorum yapamıyoruz” yanıtını verdiler.

İlk çeyrekte 32  milyon TL zarar

Türkiye pazarına 1990 yılında giren HSBC, 2014 yılında 55.9 milyon lira zarar açıkladı. Bankanın toplam aktifleri ise 2013’teki 36.23 milyar lira seviyesinden 33.8 milyar liraya geriledi. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, HSBC’nin 2014 Mart ayında 316 olan şube sayısı 2015 Mart itibariyle 291’e gerilerken, aynı dönemde 5 bin 967 olan personel sayısı da 5 bin 536’ya düştü. HSBC Türkiye 2015 ilk çeyreğinde 32 milyon TL zarar açıkladı. Bankanın KAP’a gönderdiği konsolide olmayan ilk çeyrek sonuçlarına göre krediler ve alacakları 2014 sonuna göre yüzde 3.4 artışla 20 milyar lira oldu. İlk çeyrekte bankanın toplam aktifleri ise 2014’teki 33.8 milyar lira seviyesinden 33.6 milyar liraya geriledi.

ING’nin 316’yı aşkın şubesi var

2007 yılında Türkiye pazarına giren ING Bank’ın 2014 sonu itibariyle 6 bini aşkın çalışanı ve 316 şubesi bulunuyor. 31 Mart 2015 itibariyle ING Bank’ın kredi büyüklüğü 32.8 milyar TL, mevduatı 20.2 milyar TL toplam aktifleri ise 43.5 milyar TL’ye ulaştı. 2014 sonunda özkaynakları 3.5 milyar TL olan ING Bank’ın yine aynı dönem için kârı 246 milyon TL olmuştu.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)