BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC Türkiye elde mi kaldı----

HSBC Türkiye elde mi kaldı

HSBC Türkiye elde mi kaldı
14 Ağustos 2015 - 04:48 www.finansgundem.com

ING Bank, AİHM'in kararının ardından HSBC Türkiye'nin lisansı için Hazine'den istediği garantiyi alamadı

HSBC Türkiye'nin satış süreci yılan hikayesine döndü. ING Bank ile yapılan pazarlıklar sırasında AİHM'nin, Demirbank'ın TMSF'ye devri ve HSBC'ye satışını haksız bulması görüşmelerin ertelenmesine yol açmıştı. ING Bank ile HSBC arasındaki pazarlıkta son durumu Kadife Şahin Milliyet'teki haberinde paylaştı. İşte o haber:

İngiliz bankacılık devi HSBC’nin Türkiye operasyonunu satın almak için masaya oturan Hollandalı ING Bank, iş imza aşamasındayken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirbank kararı çıkınca görüşmeleri askıya almıştı.

Hatırlanacağı gibi AİHM, 2001 bankacılık krizinde HSBC’ye 350 milyon dolara satılan Demirbank’ın bu satıştan önce gerçekleşen Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu’na (TMSF) devir işlemini haksız bulmuştu. AİHM’ye davayı bankanın eski sahiplerinden Sema Cıngıllıoğlu açtı.

HSBC Türkiye için İngilizlerle 800 milyon dolar üzerinden pazarlık yürüten ING Grubu, AİHM’nin bu kararının ileride kendisini bankacılık lisansı ve tazminat açısından sıkıntılara düşürmemesi için görüşmeleri durdurdu ve ek süre isteyerek hukuksal incelemelerde bulundu.

Bu süreçte Hazine Müsteşarlığı’ndan lisans konusunda doğacak sıkıntılara karşı ‘garanti’ almak isteyen ING Grubu’nun henüz aradığı cevabı alamadığı belirtiliyor.
 
‘GARANTİ VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Bankacılık çevreleri devletin ilgili kurumunun ING’ye bu yönde bir garanti vermesinin söz konusu olamayacağını belirtirken, edindiğimiz bilgiye göre, ING’nin HSBC Türkiye’yi satın alma olasılığı çok zayıf.
Hollandalı grubun çok kuralcı olduğunu ve prensiplerinden ödün vermeye yanaşmadığını belirten bir bankacı, “Bu işin olumlu bir şekilde sonuçlanmasını beklemiyorum. Devletin AİHM kararından doğacak lisans problemlerine karşı garanti vermesi mümkün değil” dedi. ING tarafında satın alma düşük bir olasılık olarak ortaya çıkar çıkmaz, bankaya Ortadoğu’dan bir talip çıktı. Bankacılık çevresi bu talibin Katarlı QNB (Qatar National Bank) olduğunu ifade ediyor.
HSBC Türkiye’nin piyasa değeri 1.1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bankacılık çevrelerinde ING Grubu’na satışı için ifade edilen rakam ise 800 milyon dolar. HSBC, 2001 yılında değeri 1.2 milyar dolar olan Demirbank’ı 350 milyon dolara satın almıştı. HSBC CEO’su Stuart Gulliver, 6 ay önce yaptığı açıklamada Brezilya, Türkiye, Meksika ve ABD pazarlarından küçülme planları olduğunu belirtmişti. Grup, haziranda ise Türkiye’den kesin olarak çıkma kararı aldıklarını açıkladı.
 
AİHM kararı çıktı ‘ek süre’ istedi

2001’de yaşanan bankacılık krizinde devletin el koyduğu ilk banka olan Halit Cıngıllıoğlu’nun bankası Demirbank, TMSF’ye devrolmuştu.
O dönem Türkiye’nin 5’inci büyük bankası olan Demirbank piyasa değerinin (1.2 milyar dolar) altında bir fiyatla (350 milyon dolar) Türkiye’de büyümek isteyen HSBC Grubu’na satılmıştı. AİHM ise geçtiğimiz günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Demirbank hakkında aldığı Fon’a devir kararını haksız bulduğunu açıklamıştı.
Demirbank’ı satın alan HSBC Türkiye ise Türkiye’den çıkmak için alıcılarla masaya oturduğunda böyle bir durumla karşı karşıya değilken, son gelişmeden sonra masada kalan tek alıcı olan ING Grubu’nun ek süre talebiyle karşılaşmıştı. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)