BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGelir belgesiz kredi alınır mı----

Gelir belgesiz kredi alınır mı

Gelir belgesiz kredi alınır mı
23 Aralık 2014 - 01:33 www.finansgundem.com

Gelirini belgeleyemeyen birçok vatandaş gelir belgesiz kredi almanın yollarını arıyor. Peki gelir belgesiz ya da sigortasız kredi almak mümkün mü?

İşsiz ya da geliri kayıt altında bulunmayanlar için e-posta ya da SMS yoluyla gelen, "Koşulsuz kredi" teklifleri umut olabiliyor. Hürriyet bigpara'daki haberde, gelir belgelenmeden bankaların kesinlikle kredi vermediği ve değişik kanallardan gelen 'koşulsuz kredi' tekliflerinin de dolandırıcılık olduğu belirtiliyor. İşte o haber: 

Türkiye’de kredi kullanmak isteyen birçok vatandaş iyi denetlenmeyen, hukuksuz çalışma koşulları, geçici işlerle gelir sağlama veya işsizlik gibi ciddi sorunlar nedeniyle gelirini belgeleyemiyor ve gelir belgesiz kredi almanın yollarını arıyor. Bu durum özellikle ihtiyaç kredisi başvurularında ortaya çıkıyor zira çalışmayan ya da düzenli geliri olmayan vatandaşlar günlük ihtiyaçlarını da karşılamakta zorlanıyorlar.

Gelir belgesiz kredi alınabilir mi?

Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Bankalar farklı koşullarla çalışmayana kredi verebiliyorlar ancak herhangi bir geliriniz olmadığı sürece kredi almanız imkansız. Aynı şekilde bankalar sigortasız kredi de vermiyorlar.

Hemen hemen tüm ihtiyaç kredisi başvurularında, krediye başvuran kişinin geriye dönük son 6 ayda sigorta piriminin olması beklenir. Yani her ne kadar daha önceki bir dönemde sigorta kaydınız varsa da, son 6 ay içinde çalışmıyorsanız ya da çalıştığınız halde sigorta girişiniz yapılmadıysa sigortasız kredi başvurusu yapıyor sayılırsınız ve işsiz durumda görünürsünüz. Ancak eğer sigorta ile ilgili bu önkoşulu sağlıyorsanız o anda bir işte çalışmıyor olsanız dahi krediye başvurabilirsiniz. Böyle bir durumda belirli bir gelirinizin olduğunu kesinlikle belgelemek zorundasınız. Örneğin çalışmıyorsanız dahi eğer tapusu üzerinize kayıtlı bir gayrimenkulden düzenli kira geliriniz varsa, pekala bir kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

İpotekli kredi nedir?

İpotekli kredi kişinin sahip olduğu gayrimenkulu bankaya ipotek ettirerek alabileceği bir ihtiyaç kredisi çeşididir. Bu tür bir kredi başvurusu yapmanız için size ya da bir yakınınıza ait gayrimenkulü kredi karşılığında teminat olarak göstermeniz gerekir. İpotekli kredi her ne kadar bir çeşit ihtiyaç kredisi olsa da işlemler mortgage üzeriinden yapılır ve dolayısıyla kredi faizi dışında ekspertiz ücreti, ipotek tahsis ücreti ve bazı sigortalar dolayısıyla herhangi bir ihtiyaç kredisine göre daha uzun vadede ve düşük faizde çıkmış olsa da masraflar artar.

İpotekli kredi almayı düşünenlerin yanıldıkları bir nokta da çalışmadıkları ya da sigortasız oldukları halde mülkleri karşılığında kredi alınabileceğini düşünmeleridir. Her ne kadar ipotekli kredide mülkün %50’si oranında kredi verilebiliyor olsa da, bu kredi yalnızca gelirini belgeleyebilen kişilere verilebilir. 
Bankaların amacı emlakçı konumunda kalmak ve gayrimenkul alım satımı yapmak değildir. Dolayısıyla evinizin ipotekli olması yalnızca bir teminattır. Bankalar verdikleri kredinin geri ödeneceğinin garantisini isterler. Haliyle başvuru yapan kişilerin mülkleri ne kadar değerli olursa olsun, bankalar çalışmayana kredi vermezler.

Kısacası ipotekli kredi sigortasıza ya da işsize kredi imkanı sunmayan, az da olsa gelir gösterebilen kişilere uzun vadede, düşük faizle yüksek meblağlı kredi çekme olanağı sunan bir tür kredidir. Ayrıca ipotekli kredi, yüksek masrafları dolayısıyla ihtiyaç kredisi alınabilecek durumdayken tercih edilmemelidir. Zaten kişi gelirini belgeleyebiliyorsa ve kredi notu uygunsa 1,000 - 25,000 TL arası meblağlarda ihtiyaç kredisinden faydalanabilir.

Gelir belgesiz kredi veren bankalar var mı?

Bu tarz kurumların olduğu yönündeki reklamlar her alanda karşınıza çıkabilir. İşsize kredi almada yardım edebileceğini söyleyen aracı kurumlar, sigortasız kredi işlemlerini vekalet üzerinde gerçekleştirebileceklerini söyleyenler ne yazık ki bir aldatmacadan ibarettirler ve aynı zamanda bu tarz işlemler yasadışıdır. Üstelik bu kurumlar sizlere normalde bankanın uygulayacağı faiz oranlarının çok daha üstünde oranları komisyon bedeli olarak göstererek, hem sizi hem bankaları dolandırmış olurlar.

Dolayısıyla herhangi bir koşulda gelir belgesiz kredi veren bankalar yoktur. Bu işlem ancak, farklı kişi ve kurumların yasadışı yollarla krediyi kendi üzerlerine alıyormuş gibi göstererek, yani bankaları aldatarak yapmaya çalıştıkları bir çeşit dolandırıcılıktan ibarettir.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)