BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar için kritik gün Pazar!----

Bankalar için kritik gün Pazar!

Bankalar için kritik gün Pazar!
24 Ekim 2014 - 09:34 www.finansgundem.com

Destek Menkul Değerler ekonomisti Semra Demircioğlu 26 Ekim Pazar günü açıklanacak stres testi öncesinde değerlendirmelerde bulundu

Avrupa Merkez Bankası (AMB), denetimi altına girecek Euro bölgesinin önde gelen 124 bankası için “stres testi” uygulayacağını Ekim 2013’te duyurmuştu. Kasım 2013’te başlayan ve 12 ay süren bir çalışmanın parçası olan stres testinin sonuçları 26 Ekim 2014’te açıklanacak.

Stres testinin amacı, bankaların farklı senaryolara karşı ne kadar hazırlıklı olduklarını ve bankacılık sisteminin karşı karşıya kalabileceği beklenmedik mali sorunlar karşısında ne kadar dayanıklı olduklarını değerlendirebilmek.

Geçtiğimiz günlerde çeşitli haber ajanslarında çıkan ve Avrupa'da en az 11 bankanın, sonuçları Pazar günü açıklanacak stres testinden geçemeyeceğini öne süren haberler sonrası Avrupa borsalarında düşüşler yaşanmış ve bunun üzerine AMB yaptığı açıklamada, stres testleri hakkında 26 Ekim'den önce varılacak her türlü hükmün son derece spekülatif olacağı uyarısında bulunmuştu.

Avrupa Borsaları üzerindeki etkisi bu şekilde test edilen stres testi sonuçları piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Stres testi nedir?

Stres testleri, herhangi bir portföyün, finansal kuruluşun ya da finansal sistemin şoklar ve olağan dışı piyasa koşulları altında kırılganlığının değerlendirilmesi amacıyla kullanılan teknikler bütünüdür.

1990’lı yıllardan bu yana tüm dünyada yaşanan finansal krizler, finansal sistemin istikrarının yakından takip edilmesinin ne derece önemli olduğunu ortaya koydu. Diğer yandan, teknolojik gelişmeler ve kullanılan yeni enstrümanlara bağlı olarak finansal piyasaların her geçen gün daha karmaşık bir yapıya bürünmesi, küreselleşmeye bağlı olarak sınır ötesi sermaye girişlerindeki artışlar, ülke finansal sistemlerinin dış gelişmelere daha duyarlı olmasına neden oldu ve karşı karşıya kalınan risklerin detaylı analizini bir zorunluluk haline getirdi. Stres testi analizleri, hem finansal kuruluşların kendi risk analizlerinin bir parçası, hem de uluslararası kuruluşların öncülüğünde (Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası vb.) otoritelerce finansal sistemin istikrarının değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan bir araç haline geldi.
Finansal sistem bazında uygulanan stres testleri hem merkez bankalarınca makro ihtiyatlı analizleri destekleyici olarak finansal sistemin kırılganlığının değerlendirilmesinde, hem de bankacılık gözetim ve denetim otoritelerince zayıf bankaların belirlenmesinde kullanılıyor.
Stres testi uygulayan her otorite ya da kuruluş süreci farklı şekillerde yorumlayarak izleyebilir. Örneğin, IMF’ye göre finansal sistem stres testleri, sistemdeki temel kırılganlıkların belirlenmesine ilişkin bir süreç olarak tanımlanıyor ve şu adımlardan oluşuyor:

a)    Kırılganlıkların ve analizin kapsamının belirlenmesi
b)    Tutarlı bir makroekonomik çerçeve kapsamında bir senaryonun oluşturulması
c)    Senaryonun çıktılarının finansal kuruluşların bilanço ve gelir tablolarının analizinde kullanılacak bir yapıya dönüştürülmesi
d)    İkincil etkiler de göz önüne alınarak sayısal analizlerin gerçekleştirilmesi
e)    Sonuçların özetlenmesi ve yorumlanması

DESTEK MENKUL
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)