BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılık sektörü için olumsuz açıklama----

Bankacılık sektörü için olumsuz açıklama

Bankacılık sektörü için olumsuz açıklama
14 Nisan 2014 - 11:03 www.finansgundem.com

Standard & Poor's Bankacılık Analisti Göksenin Karagöz, bankacılık sektörü ve Türkiye ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Bankacılık Analisti Göksenin Karagöz, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. CNBC-e'ye verdiği röportajda S&P ülke masasının 23 Mayıs'ta Türkiye ile ilgili değerlendirmesini komiteye getireceğini söyleyen Karagöz, şu anki görünümün negatif olduğunu hatırlatarak, "Dolayısıyla ratingin aşağı doğru gitmesini işaret eden bir beklenti veriyor" dedi. Karagöz, "Politik riskte bir nebze azalma olsa da önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimleri, parlamento seçimleri var. Cari açığı yakından izliyoruz. Dış piyasadaki dinamikler, özellikle Fed'in alacağı kararlar bunların hepsi rol oynayacak" şeklinde konuştu.

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME GÖRÜLÜYOR

"Türkiye için hassas noktalardan biri cari açık, bunun fonlanma şekli" diyen Karagöz, şöyle devam etti: "Son veriler orada bir iyileşme gösteriyor. Ülke masasındaki arkadaşlar kendi tahminlerini aşağı yönlü revize ettiler. Yüzde 7'leri aşan bir cari açık yüzde 5'e gidecekmiş gibi görünüyor. Dünya ile kıyaslarsak yüzde 5 bile yüksek bir rakam. Türkiye'de en büyük sorun cari açığın kısa vadeli fonlarla fonlanıyor olması."

SİYASİ GELİŞMELER DE ETKİLİ

Karagöz, cari açığın Türkiye için en büyük risk olduğunu söylerken hem iç hem dış siyasi gelişmelerin riskler üzerinde rol oynadığını belirtti.

ÖNEMLİ OLAN POLİTİKALARIN ETKİSİ

Türkiye'nin faiz oranlarıyla ilgili değerlendirmeleri sorulduğunda Karagöz, "Bir rating şirketi olarak hiçbir ülkeye hangi merkez bankası nasıl bir faiz politikası uygular hiçbir zaman söylemiyoruz. Yani 'bu ülkenin ratingi şu Faiz politikasını uygularsa şu kadar olur' diye bir şey demiyoruz. Bizim için önemli olan o merkez bankasının faizlerinin ekonomi üzerindeki etkisi" dedi.

ÜLKENİN GÖRÜNÜMÜ BANKACILIĞA YANSIYOR

Bankacılık sektöründeki senaryonun ülkenin genel senaryosunu yansıttığını ifade eden Karagöz, "Şu anda ülke için geçerli olan negatif görünüm bankalara da yansıyor. Banka ratinglerini en çok etkileyen faktörün ülke ratinginin ne seviyede olacağıdır" şeklinde konuştu.

TAKSİTTE SINIRLAMA OLUMLU

Kredi kartına taksitte sınırlamanın cari açık tarafından bakıldığında olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Karagöz, "Son 3-4 senedeki hızlı büyümenin bir kısmı tüketim kaynaklıydı. Bu tüketim bankalardan gelen kredi ile fonlandı, bu da cari açığı yükseltti" dedi. Karagöz, taksit sınırlamasının hem cari açığın daraltılmasında hem de bankaların kredi riskinin azalmasında olumlu etki yaratacağını söyledi. Karagöz, kısa vadede ise bu uygulamanın bankaların kârlılığına negatif anlamda yansıyacağını ifade etti.

TAKİPTEKİ KREDİLER ENDİŞE VERİCİ DEĞİL

Takipteki kredilerde son dönemde yaşanan yükselişin endişe verici olmadığını söyleyen Karagöz, S&P olarak takipteki kredilerin yüzde 4-4,5 civarına ulaşmasını beklediklerini belirtti. "Takipteki kredilerde artışın çok yavaş seyrettiğini görüyoruz" diyen Karagöz, "Bunda TL'deki hızlı değer kaybının biraz düzelmiş olması etkili oldu. Bizim en büyük çekincemiz TL'deki değer kaybının sürmesi halinde özel şirketlerin döviz borçlarında yaratacağı sıkıntılardı. Şimdi o sıkıntı biraz daha ortadan kalkmış görünüyor" şeklinde konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)