BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılar suistimalleri anlattı----

Bankacılar suistimalleri anlattı

Bankacılar suistimalleri anlattı
26 Kasım 2015 - 06:52 www.finansgundem.com

ACFE'nin düzenlediği 'Suistimal' zirvesinde bankacılar sektörde yaşanan suistimal ve dolandırıcılık olaylarına ilginç örnekler verdi

Uluslararası Sertifikalı Suistimal Uzmanları Birliği’nin (ACFE), düzenlediği ‘Suistimal’ zirvesinde bankacılar sektörde yaşanan suistimal ve dolandırıcılık olaylarına ilginç örnekler verdiler. Sektörden deneyimli isimlerin katıldığı panellerde bankacılar iç denetim ve teftiş kurullarına yansıyan suistimal ve dolandırıcılıkların teknolojik ürünlerin artmasıyla birlikte artış olduğunu belirttiler.

Ego ve aile içi sorunların bankalarda yaşanan çalışan suistmallerinde başı çektiğini ifade eden bir bankacı, mesleki tanıklığı içinde yaşanan bir suistimalı tanımlarken, “Banka içinde banka kurmuşlardı” ifadesini kullandı.

İşlenmemiş bilgilerin kullanılarak gerçekleştirilen suistimallerde artış olduğunu ifade eden bankacı, hedef bankasının, kumar alışkanlığının ve aile içi sorunların (boşanmalar) personelin mesleğinde suistimale yönelmesinde neden olduğunu söyledi.
Sosyal medya kullanımının çalışan suistimallerinin tespit edilmesinde etkili bir denetim olduğunu belirten başka bir bankacı ise “Whatsapp’ı takip edebilsek” çok iyi olacak” dedi.
 
‘Maaşın 10 katını çeker’


Sektörde bilgi paylaşılmaması nedeniyle ‘kara liste oluşturulmadığını belirten bankacı, şöyle konuştu:
“Bugün Türkiye’de bir kişi bir günde 10 bankadan maaşının 10 katı para çekebilir.Yapılan en yaygın sahtekârlık sahte kimlik sahtekârlığı. Bunun şirket kurmuşlar. Şu an bile yapılıyor. Noteri kandıranları bankalar nasıl tespit edecek. Vekaletle geliyor. Resim uyuyor. 
Notere açıp soruyorsunuz, o doğru diyor ama kimliğin arkasındaki bilgileri gönder diyemmediğiniz için kandırılıyorsunuz. Parayı çekip gidiyor.”
 
Düşük ücret ‘suistimale’ itiyor...

 Banka personelinin suistimallerinde, sektördeki hedef baskısı, kumar alışkanlığı ve aile içi sorunlar temel neden olarak gösterildi.
 Suistimallerde işlenmemiş data kullanımında artış var.
 Sahte kimlikle yapılan vekaletle para çekme Türkiye’deki sahtekarlıklardaki en yaygın yöntem. Bunun için kurulmuş şebekeler var.
 Suistmallerin yüzde 80’ni erkekler tarafından yapılıyor, ancak bunda kadınların (eşlerin) etkisi var.
 Bankacılıkta personelin yüzde 30 - 35’i asgari ücret düzeyinde çalıştırıldığı için suistimallerin kaçınılmaz görülüyor.
 Suistimallerde bankalar iki yerde hata yapıyor; yanlış personil, yanlış müşteri.
 Suistimal önlemde ihbar hattı işe yaramıyor, çalışan bunu ispiyonculuk sayıyor ve giden yöneticinin yerine geleck yeni yöneticiden de korkuyor.
 
Türkiye’deki kayıp 40 milyar $ 

Şirketler her yıl suistimallerden dolayı cirosunun yüzde 5’ini kaybediyor. Uluslararası Sertifikalı Suistimal Uzmanları Birliği’nin (ACFE) 2014 yılı araştırmasına göre suistimallerden kaynaklanan tahmini küresel zarar 3.7 trilyon dolar civarında. Türkiye ise her yıl yaklaşık 40 milyar dolar civarında bir kayıp veriyor. 
Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği (USİUD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Oltulular, suistimalin kurumları kısa zamanda yıkıma götürecek kadar ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Oltulular, “Bankacılık ve finansal hizmetler sektörü suistimal vakalarının en sık yaşandığı sektörlerin başında geliyor” dedi.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • özel bankacılıktan da bahsetsene26 Kasım 2015 17:01

    suistimal dersi veren beyler özel bankacılık bölümlerinden de bahsetsenize biraz

  • batık halka arzlar?26 Kasım 2015 14:47

    peki ya batık durumdaki, bankanın bile kredi vermediği şirketlerin 1 lira hissesinin sahte fiyat raporları ile 7-8 liradan halka arzını konuştunuz mu?. şirketlerin piyasa değeri hesaplaması için gerekli bilimsel çalışmalarla, halka arzlarda yapılanlar arasındaki sahtecilik farkını da konuşsaydınız.. sahte halka arzların hepsi bir bir batıyor...

  • HASAN AKYAZI26 Kasım 2015 09:31

    BANKALARDAKİ BU HEDEF BASKISINA ARTIK BİR SON VERİLMELİDİR ACİLEN MOBBİNG HALA ARTARAK DEVAM EDİYOR

  • bunlar yapmıyor mu?26 Kasım 2015 09:03

    suistimalleri anlatanlar suistimal yapmıyor mu?