BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılar manipülasyonu nasıl yaptı?----

Bankacılar manipülasyonu nasıl yaptı?

Bankacılar manipülasyonu nasıl yaptı?
18 Kasım 2014 - 07:25 www.finansgundem.com

Günlük 5.5 trilyon $ işlem yapılan döviz piyasasında manipülasyona adı karışan bankaların cezası 45 milyar $'ı bulacak

U luslararası referans faiz oranını (Libor ve Euribor) ortaklaşa belirledikleri için milyarlarca dolar ceza alan, daha sonra adları döviz manipülasyonuna karışan küresel bankaların soygunu nasıl yaptıkları tek tek ortaya çıkıyor. Morgan Stanley, HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays ve Standard Chartered'ın ilginç bir yapılanmaya gittikleri belirlendi.

Farklı bankaların elemanlarının kendi aralarında takımlar kurarak, birbirleriyle iletişim halinde piyasayı manipüle ettikleri tespit edildi. Takibe takılan görüşmelere göre, kurulan takımlara da 'A Takımı', 'Üç Silahşörler' ve 'oyuncular' gibi ilginç isimler verilmiş. Bankacıların kendileri dışında kalanlara ise 'aptallar' adını verdikleri ortaya çıktı. Her gün 5.5 trilyon dolarlık işlem yapılan döviz piyasasında traderlerin aralarındaki yazışmalar da dikkat çekici. Traderler, işlemler sonrasında birbirlerine 'güzel hareket beyler' ve 'nasıl iş ama' gibi cümleler kurmuş.

21 MİLYAR $ CEZA YOLDA

Londra'nın finans merkezi olma itibarını sarsan HSBC, RBS, Barclays, Morgan Stanley ve Standard Chartered'ın aldığı cezalara önümüzdeki iki yıl içinde 21 milyar dolar daha ekleneceği belirtiliyor. Böylece bu beş büyük bankanın toplam ceza miktarı 45 milyar dolara ulaşacak. Şu ana kadar büyük bankalara kesilen ceza 234 milyar doları buldu.

HAMMADDE İŞİNE DE GİRDİLER

ABD ve Londra'daki düzenleyici kurumlar, Libor ve döviz piyasasında yapılan manipülasyonun ardından bankaların yeni bir skandala daha karıştığını iddia ediyor. Regülatörler, 'hammadde future'ları üzerinde de manipülasyon yapıldığını ortaya çıkarmaya hazırlanıyor. Öte yandan, bankaların aldığı cezalar yatırımcılarını da küstürme noktasına getirdi. Londra finans merkezinin en prestijli fon yöneticilerinden Neil Woodford, elinde bulunan tüm HSBC hisselerini sattığını duyurdu.

FED LİBOR'A ALTERNATİF GETİRİYOR

ABD Merkez Bankası (Fed) Finans piyasalarında maliyetleri belirleyen ve büyük bankaların manipüle ettiği ortaya çıkan Libor faizine alternatif belirlemek için kolları sıvadı. Yeni referans faiz oranı için büyük merkez bankaları, özel bankalar ve düzenleyici kurumların katılacağı bir toplantı düzenlenecek. Fed'in yaptığı açıklamaya göre Bank of America, HSBC ve Goldman Sachs gibi özel bankalar da toplantıya katılacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)