BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka kredi risk azaltım teknikleri düzenlendi----

Banka kredi risk azaltım teknikleri düzenlendi

Banka kredi risk azaltım teknikleri düzenlendi
06 Eylül 2014 - 17:29 www.finansgundem.com

Bankaların, kredi riski azaltım tekniklerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'nin son sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, bankaların, standart yaklaşım kapsamında risk ağırlıklı tutar ve Temel İDD Yaklaşımı kapsamında risk ağırlıklı tutar ve beklenen kayıp hesaplanmasında kullanacakları kredi riski azaltım tekniklerine ilişkin usul ve esasları düzenlendi.

Bankalar, standart yaklaşım kapsamında risk ağırlıklı tutarın ve Temel İDD Yaklaşımı kapsamında risk ağırlıklı tutarın ve beklenen kaybın hesaplanmasında, Tebliğ hükümlerine uygun olarak kredi riski azaltımını dikkate alabilecek.

Kredi riski azaltım tekniklerinin kullanıldığı hiç bir alacağın risk ağırlıklı tutarı ve beklenen kayıp tutarı, bu tekniklerin kullanılmadığı aynı nitelikteki alacağınkinden yüksek olamayacak. 

Repo işlemleri veya menkul kıymet ya da emtia ödünç işlemleri uyarınca devralınan, ödünç alınan veya teslim alınan nakit, menkul kıymet veya emtia teminat olarak dikkate alınacak.

Standart yaklaşım kapsamında tek bir alacak için birden fazla türde kredi koruması sağlanması durumunda, ilgili alacak, her bir koruma türüyle korunan kısımlara ayrılacak ve her bir kısma ilişkin risk ağırlıklı tutar kendisine ait koruma türü dikkate alınarak Tebliğ ve Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ayrı ayrı hesaplanacak.

Kapsamlı Finansal Teminat Yönteminin kullanıldığı durumlarda, ana endekslere dahil olmayan ancak teşkilatlanan borsalarda işlem gören hisse senetleri veya bu hisse senetlerine çevrilebilir tahviller ile piyasalarda günlük fiyat kotasyonları oluşan varlıklara yatırım yapan KYK'lara yapılan yatırımlar teminat olarak dikkate alınabilecek.

Kredi temerrüt swapları, toplam getiri swapları, krediye bağlı tahvillerin nakden fonlanmış kısımları, kredi türevleri ve bu kredi türevlerini içeren ya da ekonomik etkileri açısından benzer olan araçlar kredi riski azaltımında dikkate alınabilecek.

Kredi riski azaltım tekniklerini kullanmak isteyen bankalar, bu tekniklerin kullanılmasından kaynaklanan riskleri yönetmek için yeterli risk yönetim süreçlerine sahip olacak. Bu süreçleri tesis etmeyen bankalar kredi riski azaltım tekniklerini kullanamayacak. 

Bankalar garanti ve kredi türevlerinin kullanılmasından kaynaklanabilecek potansiyel risk yoğunlaşmasının yönetimi için etkin ve yeterli sistemlere sahip olacak. Kullanılacak kredi türevleri ve garantilere ilişkin stratejiler, bankanın risk profiliyle uyumlu olacak.

Ayrıca, Kredi Riskine Esas Tutarın İçsel Derecelendirmeye Dayalı Yaklaşımlar ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğ ile bankaların İçsel Derecelendirmeye Dayalı Yaklaşımlar kullanarak kredi riskine esas tutar hesaplamalarına ilişkin usul ve esasları düzenlendi. Tebliğ, 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek.

Öte yandan, Operasyonel Riske Esas Tutarın İleri Ölçüm Yaklaşımı ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğ ile de bankaların ileri ölçüm yaklaşımı kullanarak operasyonel riske esas tutar hesaplamalarına ilişkin usul ve esasları düzenlendi. Tebliğ 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)