BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBank Asya'da 3 milyar TL'lik kredi muamması----

Bank Asya'da 3 milyar TL'lik kredi muamması

Bank Asya'da 3 milyar TL'lik kredi muamması
21 Şubat 2015 - 08:31 www.finansgundem.com

Bank Asya'nın ortaklarına 3 milyarlık usulsüz kredi kullandırdığı belirlendi. Kredinin akıbeti 3 Mart'ta açıklanacak bilançoda belli olacak

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) yönetimine el koyduğu Bank Asya'da 3 milyarlık usulsüz kredi saptandı. Bankanın ortaklarına kullandırdığı belirtilen bu kredinin akıbeti 3 Mart'ta gün yüzüne çıkacak. Bu tarihte bankanın yıl sonu bilançosu Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirilecek. Böylece, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) bilgi ve belge vermekten kaçınan 60 ortağın da kullandığı krediler ortaya çıkacak. 

TEMMUZ-EYLÜL DÖNEMİ 
Yasaya aykırı kredilerin temmuzeylül döneminde verildiği belirtiliyor. Ortaklar tarafından kullanılan kredilerin geri dönmediği de söyleniyor. Kanuna göre, bir bankanın yönetim kurulu üyesi, yöneticisi, aile fertleri, vakıf benzeri kuruluşlarının hiçbir şekilde nakdi ve gayri nakdi kredi kullanmaması gerekiyor. Aynı zamanda risk grubundakilere verilen kredilerin de düzenli olarak BDDK'ya rapor olarak iletilmesi zorunluluğu bulunuyor. Bankanın imtiyazlı ortaklarına kullandırdığı kredilerin BDDK'ya da bildirilmediği öğrenildi. Sermaye Piyasası Kurulu yetkilileri, Bankalar Kanunu'na aykırı kullandırılan bu kredilerin kapatılıp kapatılmadığının gün yüzüne çıkacağını belirtirken, "İmtiyazlı ortaklara üç aylık kısa bir sürede 3 milyarlık kredi kullandırıldığı saptandı. BDDK'ya bilgi ve belge vermekten bile çekinen bu ortakların kullandığı kredileri martta kapatmış olması gerekiyor. Ancak bu çok mümkün görünmüyor" dedi. 

900 MİLYONLUK ZARAR 
Bank Asya'nın batık kredileri 2014'ün 9 ayında 2.1 milyar liraya ulaşmıştı. Yılın son üç aylık döneminde oluşan batık kredi tutarı ise merak ediliyor. Bankanın vergi dairesine verdiği gelir tablosu da geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Buna göre, bankanın zararı 900 milyon lirayı buldu. 3 Mart'ta yayımlanacak bilançoda bu rakamın 1 milyar TL'yi bulabileceği söyleniyor. 

HİNDİSTAN'A DA İNCELEME 
BDDK, bankanın Erbil şubesinin ardından Hindistan'daki Temsilciliği'ni de mercek altına aldı. BDDK ile birlikte MASAK da, şüpheli işlemlere yönelik koordineli bir çalışma yürütüyor. Murakıplar, Bank Asya'da yurtdışından gelen paraları ve yurtdışına her şubeden giden transferleri bir bir raporluyor. Bank Asya, 2012'de Hindistan'ın Mumbai şehrinde temsilcilik bazında hizmet veren ilk katılım bankası olmuştu. 
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • havuzcu23 Şubat 2015 07:51

    keşke havuzun geliri gideri de böyle denetlense. misal x gazetesini elinde tutma karşılığı hangi ihaleleri aldığı konusu da denetlense, araştırılsa ama bu sefer bu araştırmayı yapan polis savcının hayat karartılmasa. çok ilginç şeyler çıkardı emin olun.

  • batikasya22 Şubat 2015 21:41

    BANK ASYA'NIN VERGİ DAİRESİNE SUNDUĞU TABLODA 2014 YILI DÖNEM NET ZARARI 875.728.000 TL

  • KILIÇ22 Şubat 2015 21:30

    AYAKABI KUTUSU UNUTULMUŞ DEGİL BU ÜLKENİN TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMLERİN HAKKI AYAKKABI KUTUSUNDA OLMAMALIYDI.

  • havuz22 Şubat 2015 11:44

    Havuzun yalanları aynen burada. Yeter artık ama canım. Tiksindim yeminle.

  • YALAN YALAN...21 Şubat 2015 23:26

    Akkoyun kara koyun insan hakları mahkemesinde ortaya çıkacaktır.adaletsizliğin kimde olduğu belirlenecektir.gerisi yalan.

  • vebal almayın21 Şubat 2015 18:59

    daha geçende tmsf yönetimindeki bankasya kapa böyle bir durum kayıtlarımızla uyumlu eğil demedi mi? havuz medyasının tüm haberlerini buraya taşıyorsunuz, amacınız nedir kardeşim? tmsf mi iyi biliyor siz mi? sizin yüzünüzden satalım mı satmayalım mı bilemiyoruz... lanet olsun sağlıklı bir haber kaynağınız yoksa ne diye buralarda havuzculuk yaparsınız? bu işten kazancınız ne günah dışında?

  • x21 Şubat 2015 17:36

    ciddi bir sıkıntı var gibi ama uzun zamandır bu banka böyleydi. Ayrıca diğerlerinde de sıkıntılı olanlar vaaaarrrrr...

  • Bank Asya - 321 Şubat 2015 17:21

    Ayrıca 5411 sayılı bankacılık kanunun 50. maddesi bankanın imtiyazlı hisselerine sahip ortaklarının kredi kullanmasını yasaklamıyor. Yasaklanan kredi verme yetkisine sahip yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcıları, bunların eş ve çocukları ile sahip oldukları ortaklıklara kredi kullandırılmasıdır. Açın ilgili maddeyi okuyun. Saygılarımla,

  • Bank Asya - 221 Şubat 2015 17:10

    Bankanın 6 aylık ve 9 aylık bilançolarına ilişkin KAP'ta yayınladığı dipnot dosyalarında Star Gazetesi'nin belge olarak sunduğu "Konsolide Özkaynak Kalemlerine İlişkin Bilgiler" kısımlarını karşılaştırırsanız. İki satırın yanlışlıkla kaydırıldığını fark edeceksiniz. Orada 3.005.998 bin TL ile yazan ana ortaklık bankanın toplam sermayesidir. Yanlışlıkla bir alta kaydırılarak "Kanunun 50. ve 51. Maddesine aykırı kullandırılan Krediler" satırına yazılmıştır. Bankanın ortaklarına kullandırdığı krediler. Aynı dökümanda 5.1 alt bölümünde açıkça bir tablo halinde verilmiştir. İlgili kişiler inceleyebilir. Saygılarımla,

  • Bank Asya21 Şubat 2015 13:11

    tmsf tarafından atanan bank asya yönetimi 10 şubat'ta yaptığı kapta yer alan duyuru ile bu iddiayı yalanlamadı mı ? ne diye ısrar ediliyor bu konuda ?

  • okan21 Şubat 2015 12:54

    Kucuk yatirimciyi kim koruyacak kimdeyse kucuk yatirimcinin parasi devletin boynunun bircudur bu paralari bulmasi yoksa bu ulkede birsaya guven kalmaz.