BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBank Asya'da 27 kişi deşifre oldu----

Bank Asya'da 27 kişi deşifre oldu

Bank Asya'da 27 kişi deşifre oldu
25 Ağustos 2014 - 08:24 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul'da Katar vurgunu yapıp Bank Asya’dan posta atmışlar

Borsa İstanbul’daki (BİST) Bank Asya vurguncuları deşifre oldu. BİST yönetimi, Bank Asya hisse senetlerinde Katarlılar’la pazarlık yapıldığı dönemde SPK’ya göre büyük suç olan içeriden bilgi (insider trading) şüphesi taşıyan çok sayıda işlem tespit etti.
Akşam'ın haberine göre, incelemeler sonucu 27 kişinin içeriden bilgi alarak Bank Asya hisselerinden 3 günde 3 milyon lira vurgun yaptığı ortaya çıktı. Bank Asya’nın Katarlılar’la pazarlık yaptığı döneme hisselerde işlem yapanların bazılarının Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) bildirdikleri e-posta adresnin [email protected] olması ise dikkat çekti.

19 MART'TA SIZDIRILDI

17 Aralık süreci sonrası dikkatleri üzerine çeken Bank Asya hisselerindeki vurgun süreci, bankanın 19 Mart’ta hakim ortaklara yaptığı toplantı çağrısı ile başladı. Bu tarihteki toplantıda Katarlılar ile yapılan pazarlık görüşmeler duyuruldu. Bu bilgi kamuoyuna ise Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla 25 Mart 2014 tarihi akşamı duyuruldu. Katar İslam Bankası (QIB) ile ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başlandığı açıklanan duyurunun yapılmasından hemen önce ise 24 ve 25 Mart tarihlerinde yüklü miktarda Bankasya hisselerinde alım  yapıldığı ortaya çıktı.

DUYURU ÖNCESİ HESAP

Bank Asya hisselerinde daha önce hiç işlem yapmamış 10 yatırımcı ile son 1 yılda bu hisse senedinde alım-satım yapmamış 10 yatırımcı da dahil olmak üzere en az 27 kişinin işlemleri şüpheli olarak takibe alındı. Bu kişilerin hepsinin açıklamadan hemen önce hesap açarak işlem yaptıkları ortaya çıktı.

BANK ASYA'DAKİ HİSSE YAPISI

Ortadoğu Tekstil        12.23

Forum İnşaat              9.63

Sürat Basın Yayın      6.74

BJ Tekstil                    5.65

Abdulkadir Konukoğlu          5.58

Doygun Gıda              4.94

Osman Can Pehlivan  4.25

Serra Turizm               4.17

Hasan Sayın                3.92

Negiş Giyim               3.65

Diğer                           39.24

BİR HAFTADA YÜDE 54 KAZANÇ

25 Mart saat 17.50’de bankadan yapılan açıklamanın ardından Bank Asya hisseleri yüzde 10 yükselmiş, ertesi gün de yüksek işlem miktarıyla yükseliş devam etmişti. Banka hisselerinde 25-27 Mart tarihleri arasındaki artış yüzde 54 olmuştu. Ardından 28 Mart’ta hissenin işlem sırası olağandışı fiyat ve miktar hareketi gerekçesiyle 15 dakika durdurulmuştu. Banka, BİST’in zorlamasıyla KAP’a açıklama yapmış ve kamuya duyurulmamış herhangi bir özel durum olmadığını bildirmişti. Bunun ardından fiyat artışı hız kesmiş ancak 31 Mart’tan itibaren hisseler hızla değer kaybetmişti. Yapay olarak fiyatın yüzde 54 artırıldığı, arkasından da düştüğü bu işlemlerde söz konusu kişilerin elde ettiği haksız kazanç miktarının 3 milyon liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

BİST YÖNETİMİ UYARDI VE İNCELEME İSTEDİ 

Söz konusu kişilerin işlem yaparken son derece pervasız davranmaları da dikkat çekici. İşlem yapanların Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) bildirdikleri e-posta adresleri incelendiğinde bir kısmının [email protected] şeklinde adres bildirmiş olmaları dikkat çekici bulundu. Ayrıca içlerinde bankanın genel müdürü ve bazı yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu üst düzey yöneticilerin isimlerinin MKK’ya bildirilen ‘içsel bilgilere erişimi olanlar’ listesinde yer almaması da ciddi tespitler arasında. BİST bu tespitleri geciktirmeksizin ilgili mercilere iletilerek gerekli incelemenin yapılmasını talep etti. 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)