BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAİHM'den BDDK ve TMSF'ye kötü haber!----

AİHM'den BDDK ve TMSF'ye kötü haber!

AİHM'den BDDK ve TMSF'ye kötü haber!
22 Temmuz 2015 - 07:51 www.finansgundem.com

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2001 krizinde el konulan bankalardan ikisinin şikayetini haklı buldu

Türkiye'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen Demirbank'ın eski hissedarlarının yaptığı iki başvuruyu karara bağladı.

AİHM, Demirbank'ın hissedarlarından Sema Cıngıllıoğlu ve Alman vatandaşı Michael Reisner'in başvurularında Türkiye'yi haksız buldu.

Sabah'da yer alan habere göre, mahkeme, 2006 ve 2009 yılında yapılan iki başvuruyla ilgili "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti. AİHM'den yapılan açıklamada, tazminat kararının daha sonra verileceği bildirildi. BDDK, 2000 yılında aldığı kararda, Demirbank'ın varlıklarının bankacılık faaliyetlerini sürdürmeye yeterli olmadığı gerekçesiyle TMSF'ye devredilmesini kararlaştırmıştı.

Banka daha sonra TMSF tarafından 2001 yılında HSBC'ye satılmıştı. Bankanın hissedarlarından Cıngıllıoğlu Holding yöneticilerinden Sema Cıngıllıoğlu, bankanın haksız bir şekilde fona devredilmesi ve Türkiye'de açtıkları davalarda haklarını arayamadıkları gerekçesiyle 2006 yılında AİHM'ye başvurmuştu. Bankanın hissedarlarından Reisner ise Demirbank'ın devredilmesi sonucu yine Türkiye'de açtığı tazminat davalarının sonuçsuz kalması üzerine 2009 yılında AİHM'ye başvuruda bulunmuştu.

AİHM daha önce de Süzer Grubu'na ait olan ve 2001'de el konulan Kentbank hakkında da benzer bir karar vermişti. AİHM, Süzer'in başvurusuyla ilgili olarak, ''Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkı ile mal ve mülkiyetin korunma hakkıyla ilgili sözleşmelerini ihlal ettiğine'' hükmetti.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorumcu23 Temmuz 2015 01:18

    bddk nın hukuki kararları pek önemsediğini düşünmüyorsunuz herhalde. öyle olsa bankaya el koymazdı.

  • mehmet açıksöz22 Temmuz 2015 10:40

    bürokratların hatalarını devlet yani biz değil bürokratlar kararı alanlara ödetmek lazım