Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

Yunanistan yeniden resesyona sürükleniyor

28 Mayıs 2015, 12:28 ---

Yunanistan’ın kurtarma paketi fonlarının serbest bırakılmasının ertelendiği ve  uluslararası kreditörlerle anlaşma çabalarının da çıkmaza sürüklendiği   bu dönemde ülke ekonomisinde de ciddi resesyon sinyalleri gözleniyor. Avrupa Komisyonu Yunanistan temsilciliği tarafından hazırlanan özel raporda vergi gelirlerindeki azalma ve kamu harcamalarındaki gerilemenin ülkeyi ciddi bir resesyonun eşiğine getirdiği belirtiliyor.

Raporda, büyük bir çöküntüye uğrayan vergi gelirleriyle birlikte Kamu Yatırmları Programı’ndaki büyük kesintilerin ve devlet harcamaları için öngörülen 2 milyar euro’nun kullanılmamasının Yunan ekonomisini yeniden ekonomik durgunluğa sürüklediği vurgulanıyor. Pazartesi günü Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan bütçe verileri de bu görüşü destekleyici nitelikte bulunuyor. Bütçe rakamları hükümetin çeşitli alanlarda harcamaları durdurma kararının 310 milyon euro olarak öngörülen faiz dışı fazla rakamını 2,1 milyar euro’ya yükselttiğini ortaya koyuyor.  Genel Kamu Muhasebe Ofisi tarafından yapılan açıklamada “harcamalardaki azalmanın mevcut likidite koşullarına dayanan nakit harcama programındaki yeniden yapılandırılma nedeniyle gerçekleştiği” belirtilirken kamu rezervlerinin de hızla azalmakta olduğu da vurgulanıyor.

Raporda, harcamalardaki azalmanın çok büyük oranda olduğuna dikkat çekilirken  eski ve yeni hastane borç servisi hedefinin bu yıl için 1,1 milyar euro olduğu ancak  yıl başından Nisan sonuna kadar olan dönemde sadece 63 milyon euro ödendiği ve 2014’ün aynı döneminde ise bu rakamın 631 milyon euro olarak gerçekleştiği kaydediliyor. Aynı zamanda Kamu Yatırımları Programı harcamalarının da 409 milyon euro azaldığı ve bir çok projenin durma noktasına geldiği de belirtiliyor.

Vergi gelirlerinde ise 884 milyon euro azalma olduğu ve bunun büyük çoğunluğunun (625 milyon euro) doğrudan vergilerdeki gecikmeden,  kalan 259 milyon euro’nun ise dolaylı vergilerin miktarındaki düşmeden kaynaklandığı ifade ediliyor. Mayıs ayının ilk 20 günlük döneminde aynı kalıbın gözlendiği de ekleniyor.

Raporda ayrıca Maliye Bakanlığı’nın açıklanan verilere göre kamu harcamalarında Ocak-Nisan 2015 döneminde 2 milyar euro tutarında ciddi bir  azalma olduğu, bu miktarın büyük çoğunluğunun (1,454 milyar euro)  faiz dışındaki borç ödemelerine  (primary spending) ilişkin olduğu ve hükümetin yılın ilk dört ayında en temel yükümlülüklerini bile yerine getiremediğine dikkat çekiliyor. Ancak ertelenen yükümlülüklerin er ya da geç yerine getirilmek zorunda olunduğu ve  problemlere hükümetin gelecek aylarda çözüm bulmak zorunda kalacağı da ekleniyor.

Yunan iş dünyasında ise şirketlerin ödenmeyen borçlarının toplam borçlarına oranının %10,4’üne ulaştığı ve bu borçları toplamaya ilişkin beklentilerinin kalmadığı da belirtiliyor. İsveç firması Intrum Justitia tarafından hazırlanan “Avrupa Ödemeler Raporu 2015” raporunda,  bu oranın AB’deki en yüksek oran olduğu açıklandı. Bu yüksek ödenmeyen borç oranının  mevcut ödemelerdeki gecikmeler de dikkate alındığında en sağlıklı işletmelerin sürdürülebilirliğine  bile darbe vurabilecek etkisi olduğu vurgulanıyor. Raporda, Yunan şirketlerinin toplam olarak 289 milyar euro tutarındaki borcu artık ödenebilir kategorisinde değerlendirmedikleri ve en büyük borçlunun da diğer bir çok ülkede olduğu gibi Yunan devleti olduğu da ifade ediliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster