Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

BBVA: “ABD’de TÜFE Şubat’ta pozitif olacak”

27 Şubat 2015, 12:13 ---

İspanyol Bankası BBVA tarafından hazırlanan raporda,  ABD’de enflasyonun Şubat’ta pozitif gerçekleşmesini bekledikleri  ancak yıllık tahminlerinin düşük kalmaya devam ettiği belirtiliyor. 
    
BBVA analisti Kim Fraser Chase tarafından dün ABD’de enflasyon verisinin açıklanmasından sonra hazırlanan raporda, ABD’de tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE)  Ocak ayında -%0,7 olarak gerçekleştiği ve yılık bazda da %0,2 gerilediği belirtiliyor. Enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların artması nedeniyle gerçekleşen bu düşüşte özellikle enerji ve gıda fiyatlarının baskısı vurgulanıyor. Enerji fiyatlarının yedi aydır düşmesi nedeniyle gaz indeksinde de %18,7 düşmenin gerçekleştiği belirtiliyor. Gıda fiyatlarının ise özellikle süt ürünleri ile meyve ve sebze fiyatlarındaki gerilemeden dolayı  Mayıs 2013’ten bu yana ilk defa %0,2 düştüğü ifade ediliyor. Manşet enflasyondaki %0,7 düşmenin Aralık 2008’den bu yana gerçekleşen en büyük gerileme olduğu kaydediliyor. Enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyonun ise hizmetler bileşenindeki güçlenme nedeniyle sağlıklı bir yükselişle %0,2 olarak gerçekleştiğine dikkat çekiliyor. 

Raporda, enflasyonda Ocak ayında yaşanan önemli gerilemenin bir süre devam edeceği öngörülüyor. Enerji fiyatlarında Şubat ayı süresince  halen hissedilebilir bir artış görüldüğü ve Brent petrol fiyatlarında 30 Ocak’tan bu yana %25 artış yaşandığı hatırlatılıyor. WTI cinsinden petrol fiyatlarında ise aynı dönemde %6 ile daha ılımlı bir artış görüldüğü belirtiliyor. Doğal gaz fiyatlarında ise %11 artış gözlendiği ifade ediliyor. Tüm bu unsurlar göz önüne alındığında Şubat ayında TÜFE’de pozitif bir düzeltme beklendiği kaydediliyor. 

Raporda ayrıca gelecek aylarda gözlenmesi  beklenen  daha güçlü tüm yukarı yönlü baskılara karşı 2015 ortalama enflasyonunun düşük kalacağı öngörülüyor. Ocak ayında yıllık enflasyonun %-0,2 ile düşük gerçekleştiği ve 2015’in ikinci yarısında önemli bir toparlanma bekledikleri belirtiliyor. Yıllık ortalama enflasyonun ise %1,5 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Çekirdek enflasyonda ise yıllık artışın  %1,9 olması bekleniyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster